Firenca na Elbi – Drezden

Grad koji je poznat po svojim građevinama iz doba baroka i umetničkim zbirkama, znan i kao “Firenca na Elbi“ (nem. Elbflorenz) jeste Drezden.

Drezden. Izvor: pogodak.rs

Danas je Drezden važan kulturni, politički i ekonomski centar. Međunarodni festivali, uzbudljive pozorišne i plesne produkcije i vrhunski događaji poput Semper operskog bala izvode se tokom cele godine, tako da se grad može posetiti u bilo koje doba godine. Kulturu u Drezdenu predstavlja i džez, jer se ovde održavaju brojni prestižni festivali posvećeni ovoj vrsti muzike.

Opera u Drezdenu. Izvor: fineartamerica.com

Jezgro noćnog života u Drezdenu je Nojštadt, gde se nalaze mnogobrojni barovi, kafići, klubovi… Filmske noći na obali reke Elbe, festival “Elbhangfest” i koncerti u romantičnim parkovima dvorca na Elbi, jedinstven su doživljaj.

Drezden noću. Izvor: baccalieucollegiate.ca

U gradu postoji mnogo spomenika iz doba kao što su Opera Zemper (nazvana po arhitekti), Bogorodičina protestantska crkva (nem. Frauenkirche), Dvorska rimokatolička crkva (nem. Hofkirche), Državni muzej Drezden (sa Galerijom starih majstora i „Zelenim trezorom“)…

Istorijski centar Drezdena sa baroknim zamkom, crkvom, operom, muzejom i dolinom reke od 18 km je stavljen na Listu svetske baštine UNESKO 2004. godine, ali je sa nje skinut na leto 2009. godine, kao prva baština u Evropi sa kojom je tako postupljeno, kada su saksonske vlasti odlučile da uprkos protivljenju UNESKO izgrade moderan most sa četiri trake.

Iako je Drezden relativno mlad grad slovenskog porekla, prva naselja (zemljoradnika i ribolovaca) na području grada datiraju još iz neolita (7500 godina p. n. e.) u grad se pretežno naseljavalo nemačko stanovnišvo.

Grad u ruševinama. Izvor: gstatic.com

Grad je pretrpeo znatna oštećenja Sedmogodišnjem ratu (1756.—1763.). Za vreme Napoleonovog pohoda 1813. godine bio je baza francuske vojske i u blizini grada je vođena jedna od bitaka (Bitka kod Drezdena). Drezden je doživeo svoje najteže razdoblje u istoriji tokom Drugog svetskog rata kada je bio grad kojeg su najviše bombardovali u Evropi.

Grad je obnovljen u real-socijalističkom stilu, ali su značajni kulturno-istorijski spomenici verno rekonstruisani, a veći deo grada obnovljen prema predratnom izgledu. Ruševine iz rata su postojale sve do kraja dvadesetog veka. Nakon ujedinjenja Nemačke, Drezden dobija nove podsticaje za razvoj, pa tako od industrije prednjače: automobilska, izrada poluprovodnika, satova i optičkih instrumenata.

Velika poplava iz 2002. godine, kad se nivo reke Labe podigao devet metara više od normalnog, nanela je Drezdenu velike štete.

Mapa grada. Izvor: welt-atlas.de

Drezden je glavni grad nemačke savezne pokrajine Saksonije. Smešten u dolini reke Elbe, u podnožju Rudne gore, dvadesetak kilometara od granice sa Češkom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here