Erazmus Mundus zajednički master programi

Postoji oko 140 odobrenih Erazmus Mundus zajedničkih master programa koji se izvode na visokoškolskim institucijama širom Evrope. Ove programe, osim interdisciplinarnosti, karakteriše i činjenica da se izvode na više (obično tri) univerziteta iz različitih evropskih država, tako da student tokom svog školovanja studira (obično po jedan semestar) na nekoliko univerziteta.

Erazmus Mundus zajednički master programi

Spisak svih zajedničkih master programa možete pogledati na sajtu Izvršne agencije (EACEA) na kojoj se nalazi kratak opis svakog programa, podaci o kontakt osobi i sajt na kome je moguće pronaći sve informacije o navedenom programu, načinu konkurisanja, rokovima i ostale bitne informacije.

Spisak svih zajedničkih master programa

Ko može da se prijavi?

Za zajednički master program mogu da se prijave studenti koji su završili osnovne studije i imaju najmanje 180 ESPB. U određenim slučajevima za master program će biti neophodno da student ima ostvarenih 240 ESPB, ali je to uvek naznačeno na veb-sajtu datog programa.

Konzorcijumi visokoškolskih institucija koje realizuju dati program imaju mogućnost da postave specifične uslove za upis na određeni program (poznavanje jezika, naučna oblast prethodnog nivoa studija i sl.) pa je za svaki konkretan program neophodno proveriti uslove prijave na sajtu samog programa.

Šta pokriva Erazmus Mundus stipendija za zajednički master program?

 • Mesečni iznos stipendije (~1000 evra)
 • Troškovi preseljenja i puta (pokriveni do iznosa od 4000 evra godišnje)
 • Školarina (uplaćuje se direktno institucijama koje realizuju program)
 • Zdravstveno osiguranje

Kako se prijaviti na zajednički master program?

Prvi korak u prijavi je odabir programa sa liste zajedničkih master programa.

Na veb-sajtu svakog od master programa navodi se da li će konkurs biti otvoren i u narednom periodu.

Procedura prijave se može donekle razlikovati od programa do programa, kao i dokumentacija koja se zahteva od kandidata koji se prijavljuje tako da je za tačne informacije o proceduri neophodno pogledati veb-sajtove konkretnih projekata i u slučaju nedoumica obratiti se putem elektronske pošte kontakt osobi koja je navedena na datom sajtu.

Prijavljivanje je uvek putem interneta (onlajn). U određenim slučajevima, ukoliko je to navedeno u proceduri prijave na sajtu datog projekta, određenu dokumentaciju treba dostaviti poštom.

Dokumenta koja su najčešće potrebna prilikom prijavljivanja su:

 • CV (biografija)
 • Fotokopija pasoša
 • Uverenje o akademskim kvalifikacijama koje je student stekao
 • Transkript ocena
 • Dva pisma preporuke
 • Motivaciono pismo
 • Odgovarajući sertifikat o poznavanju jezika na kome sestudijski program izvodi.

Korisni linkovi:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here