Hajde da oživimo legendu!

Legenda je priča u kojoj se činjenice prepliću sa neobičnim događajima, priča o životu neke osobe ili nekom događaju, najčešće izmišljena ili vrlo maštovita.

Stručni termin za legendu je: „tekst kojim se objašnjavaju znakovi na geografskoj karti, skici, nacrtu.“ Muzički termin legende je:  kompozicija koja ima za temu legendarni događaj.

Uz pojam legende uvek idu reči: izmišljeno, maštovito, misteriozno i neobično.

U različitim krajevima Srbije postoje mesta koja su zbog jedinstvenosti bila pogodno tle za nastajanjelegendi. Neka od tih mesta su: planina Rtanj, Đavolja varoš, vodenica u selu Zarožje i Rimski bunar.

Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji. Najviši vrh Šiljak visok je preko 1.500 m.

Zbog mnogobrojnih priča, neke od prvih asocijacija ovu planinu su: vanzemaljci, leteće kugle i legende o zlatu.

Priča o zlatu i dragom kamenju koje se nalazi u utrobi planine decenijama je privlačila brojne tragače. U više navrata dinamitom je rušena kapela na vrhu planine koja podignuta  je u čast  Julijusa Minha na inicijativu njegove supruge Grete. Minh je bio bivši vlasnik rudnika na Rtanju a preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima.

Ako na trenutak zaboravimo legende, planina je potvrđeno, pogodna za planinarenje. Leti se organizuju ture za planinare amatere, dok u vreme kada vremenske prilike nisu  pogodne svoje sposobnosti oprobavaju iskusniji ljubitelji ove aktivnosti.

Bilo da vam je znatiženju probudi priča o prirodi ili vanzemaljcima, krenite put Rtnja, možda otkrijete nešto što drugi nisu.

Đavolja varoš na planini Radan 27 km udaljena od Kuršumlije je jedinstveno mesto u Srbiji. Naučnici tvrde da se na tom mestu dešavala vulkanska erupcija a kasnijim uticajem erozije i vodenih sila formiraju se stubovi visine dva do pretnaest metara.

Prema jednoj od legendi Topličkog kraja,  baš na tom mestu sastali su se svatovi. Ljudi su pokušali da venčaju brata i sestru ali se u to umešala neka „viša sila“ i za kaznu svatove pretvorila u stubove.

Ako krenete u šetnju od ulaza do centra Đavolje varoši gde se nalaze dvestadva okamenjena svata, naićićete na izvore Đavolja voda i Crveno vrelo. Voda je ekstremno kisela i jako mineralizovana, a područije oko njih je „đavolski“ crveno.

Selo Zarožje nalazi se na putu od Valjeva ka Bajinoj Bašti u njemu živi oko hiljadu stanovnika. Planine, reka, blizina groblja, gusta šuma i jedna stara vodenica. Okruženje pogodno za legendu?

Vampir Sava proslavljen u  priči „Posle devedeset godina“ i filmu „Leptirica“ za vreme svoga vampirovanja mnogo je zla naneo meštanima sela Zarožja. Sava je dolazio u gluvo doba noći (između dvanaest i dva sata ) u staru vodenicu i pio krv mlinarima koji su tu noćili.  Zbog ove legenda  meštani i danas čuvaju beli luk, glogove grančice, trnje, kolac i listiće pelina – zlu ne trebalo.

Živ je Sava Savanović još uvek, bar u pričama starih Zarožana. Možete da verujete ili ne, ipak, na  mestima poput ovog teško možete  izbeći nelagodan osećaj.

 

U srcu Beograda, na Kalemegdanu postoji mesto koje se naziva pupak sveta. Prema tvrdnjama, u Rimskom bunaru žive duše nesrećno nastradalih.

 

Film „Ljubavni slučaj službenice ptt-a“ inspirisan je istinitim događajem prema kome je muškarac svoju ljubavnicu bacio u okno, posle čega su postavljene rešetke kako takva ideja drugima ne bi pala na pamet.

Istina je da istraživači nemaju objašnjenje kako se okno bunara puni vodom u vreme kada nivo Save opadne a nema atmosferskih padavina.

„Najstrašnije“ biće koje živi u bunaru u stvari je rak dužine pet milimetara koji je izabrao ovaj bunar za svoje jedino stanište u Srbiji.

Bilo da ste zaljubljenik u strašne priče ili samo ljubitelj prirodnih lepota nećete pogrešiti ako izaberete bilo koje od ovih mesta. Legenda je priča koju je čovek izmislio, zato samo napred do novih legendi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here