Hajde da oživimo legendu!

  Legenda je priča u kojoj se činjenice prepliću sa neobičnim događajima, priča o životu neke osobe ili nekom događaju, najčešće izmišljena ili vrlo maštovita.

  Stručni termin za legendu je: „tekst kojim se objašnjavaju znakovi na geografskoj karti, skici, nacrtu.“ Muzički termin legende je:  kompozicija koja ima za temu legendarni događaj.

  Uz pojam legende uvek idu reči: izmišljeno, maštovito, misteriozno i neobično.

  U različitim krajevima Srbije postoje mesta koja su zbog jedinstvenosti bila pogodno tle za nastajanjelegendi. Neka od tih mesta su: planina Rtanj, Đavolja varoš, vodenica u selu Zarožje i Rimski bunar.

  Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji. Najviši vrh Šiljak visok je preko 1.500 m.

  Zbog mnogobrojnih priča, neke od prvih asocijacija ovu planinu su: vanzemaljci, leteće kugle i legende o zlatu.

  Priča o zlatu i dragom kamenju koje se nalazi u utrobi planine decenijama je privlačila brojne tragače. U više navrata dinamitom je rušena kapela na vrhu planine koja podignuta  je u čast  Julijusa Minha na inicijativu njegove supruge Grete. Minh je bio bivši vlasnik rudnika na Rtanju a preminuo je pod nerazjašnjenim okolnostima.

  Ako na trenutak zaboravimo legende, planina je potvrđeno, pogodna za planinarenje. Leti se organizuju ture za planinare amatere, dok u vreme kada vremenske prilike nisu  pogodne svoje sposobnosti oprobavaju iskusniji ljubitelji ove aktivnosti.

  Bilo da vam je znatiženju probudi priča o prirodi ili vanzemaljcima, krenite put Rtnja, možda otkrijete nešto što drugi nisu.

  Đavolja varoš na planini Radan 27 km udaljena od Kuršumlije je jedinstveno mesto u Srbiji. Naučnici tvrde da se na tom mestu dešavala vulkanska erupcija a kasnijim uticajem erozije i vodenih sila formiraju se stubovi visine dva do pretnaest metara.

  Prema jednoj od legendi Topličkog kraja,  baš na tom mestu sastali su se svatovi. Ljudi su pokušali da venčaju brata i sestru ali se u to umešala neka „viša sila“ i za kaznu svatove pretvorila u stubove.

  Ako krenete u šetnju od ulaza do centra Đavolje varoši gde se nalaze dvestadva okamenjena svata, naićićete na izvore Đavolja voda i Crveno vrelo. Voda je ekstremno kisela i jako mineralizovana, a područije oko njih je “đavolski” crveno.

  Selo Zarožje nalazi se na putu od Valjeva ka Bajinoj Bašti u njemu živi oko hiljadu stanovnika. Planine, reka, blizina groblja, gusta šuma i jedna stara vodenica. Okruženje pogodno za legendu?

  Vampir Sava proslavljen u  priči „Posle devedeset godina“ i filmu „Leptirica“ za vreme svoga vampirovanja mnogo je zla naneo meštanima sela Zarožja. Sava je dolazio u gluvo doba noći (između dvanaest i dva sata ) u staru vodenicu i pio krv mlinarima koji su tu noćili.  Zbog ove legenda  meštani i danas čuvaju beli luk, glogove grančice, trnje, kolac i listiće pelina – zlu ne trebalo.

  Živ je Sava Savanović još uvek, bar u pričama starih Zarožana. Možete da verujete ili ne, ipak, na  mestima poput ovog teško možete  izbeći nelagodan osećaj.

   

  U srcu Beograda, na Kalemegdanu postoji mesto koje se naziva pupak sveta. Prema tvrdnjama, u Rimskom bunaru žive duše nesrećno nastradalih.

   

  Film „Ljubavni slučaj službenice ptt-a“ inspirisan je istinitim događajem prema kome je muškarac svoju ljubavnicu bacio u okno, posle čega su postavljene rešetke kako takva ideja drugima ne bi pala na pamet.

  Istina je da istraživači nemaju objašnjenje kako se okno bunara puni vodom u vreme kada nivo Save opadne a nema atmosferskih padavina.

  „Najstrašnije“ biće koje živi u bunaru u stvari je rak dužine pet milimetara koji je izabrao ovaj bunar za svoje jedino stanište u Srbiji.

  Bilo da ste zaljubljenik u strašne priče ili samo ljubitelj prirodnih lepota nećete pogrešiti ako izaberete bilo koje od ovih mesta. Legenda je priča koju je čovek izmislio, zato samo napred do novih legendi!

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here