EVROVIZIJA: Tradicija duga 60 godina

Takmičenje za pesmu Evrovizije je najdugovečniji šou na svetu. Prvi put je emitovana 24. maja 1956. godine, pa velelepna, i danas glamurozna, Evrovizija ove godine slavi ljubilarnih 60 godina emitovanja.

* Više od 1.400 pesama je već učestvovalo na ovom takmičenju. Dok je najveći broj zemalja učesnica pesme Evrovizije bio 43 i to 2008. i 2010. godine, dok će se ove godine takmičiti 37 država.

* Na Evroviziji su učestvovale muzičke zvezde poput Selin Dion, Klif Ričarda i Hulija Iglesijasa. Najmlađa učesnica je bila trinestogodišnja Sandra Kim iz Belgije, dok je najstariji bio devedesetpetogodišnji Emil Ramaseur iz Švajcarske.

* Jedan od najbizarnijih postevrovizijskih uspeha koji su stekli pobednici na „pesmi Evrope“ je svakako onaj koji je dobila „ona koja je prva pobedila Željka“ – pevačica Ruslana je 2004. godine pobedila na pesmi Evrovizije i za to je bila nagrađena mestom u ukrajinskom parlamentu.

* Kada su pobede u pitanju, prema statistici najpopularniji jezik je engleski, zatim francuski, pa tek holandski i hebrejski.

* Irska je zemlja sa najviše pobeda, ukupno 7, za njom idu Luksemburg, Francuska, Švedska i Velika Britanija sa po 5 pobeda.

* Najimpresivniji debi nastup je imala Poljska, 1994. godine kada je zauzela drugo mesto pesmom To Nie Ja, ali i Srbija pobedom 2007. godine.

* Na sceni tokom nastupa ne sme biti više od šest predstavnika jedne države.

* Najobrađivanija pesma Evrovizije je pesma Nel Blu Di Pinto Di Blu poznata i pod nazivom Volare, italijanskog pevača Domenika Modugona, ovu pesmu su obradili muzičari kao što je Din Martin i Dejvid Bouvi.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here