Film „Susret između dva istoka“ u Francuskom institutu

Francuski institut 10. februara u Beogradu obeležava kraj osmonedeljne izložbe „Prostor sanjanja“ ostvarene u okviru svojih „Čarobnih izloga“.

Tokom večeri, biće dodeljene nagrade pobednicima fotokonkursa „Prostor sanjanja“, zatim će premijerno biti prikazana projekcija kratkometražnog filma „Susret između dva Istoka“ inspirisanog izložbom a potom će biti organizovano predavanje u prisustvu umetnika, autora izložbe –  Jisok Min i Taegon Kim kao i filmske ekipe.

Dan pre toga biće upriličen susret dece polaznika radionica Francuskog instituta i dvoje umetnika.

Susret između dva istoka

„Susret između dva Istoka“ inspirisan je nedavnim iskustvom: otkrićem od strane srpske publike sveta francusko-korejskih umetnika Jisok Min i Taegona Kima prilikom njihove prve izložbe u Beogradu.

Nadahnuta emocija posmatrača pred izložbom, rediteljka Marija Momić je smelo postavila svoju minijaturnu kameru u srce umetničkih instalacija i tako zabeležila reakcije hiljade prolaznika Knez Mihailovom ulicom tokom poslednja dva meseca od kada su postavljene u izloge Francuskog instituta.

Ovim činom posmatrači izložbe postaju sami subjekti kratkometražnog filma, dela koje je po žanru između dokumentarnog i eksperimentalnog filma. Ovo vizuelno svedočenje time istražuje neopipljivu vezu između publike i savremene umetnosti. Šire posmatrano, film poziva na preispitivanje pojma „Istoka“ koje se nameće samim profesionalnim putem likovnih umetnika – od Seula do Strazbura preko Beograda.

Ovaj kratki film delo je ekipe mladih filmskih umetnika sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. To su rediteljka Marija Momić, tonski snimatelj Lazar Arsović i montažerka Ana Sremac. Film je sastavni deo kulturnog programa „1208″ koji je pokrenula francusko srpska kustoskinja Julia Rajacic, a koji promoviše veze između francuskih i srpskih umetnika.

Ovogodišnji „Čarobni izlozi“ Francuskog instituta u Srbiji plod su saradnje sa Ambasadom Republike Koreje u Beogradu  i bankom Crédit Agricole Srbija.

Svojim instalacijama koje povezuju predmete, slike, zvuk i svetlost, Jisok Min poziva publiku da podeli trenutke koji na prvi pogled nisu dovoljno očiti. Njeni omiljeni materijali nisu opipljivi (voda, vazduh, mirisi) i vode nas u istraživanje nestalnih momenata. Njeno delo nam nudi mogućnost da razmišljamo o snovima i fantastici koji inače čine deo naših života.

Dizajner Taegon Kim svoje emocije izražava svetlosnim instalacijama. Služi se optičkim nitima i led sijalicama kako bi stvorio misteriozne objekte najčešće zasnovane na odevnim predmetima. Namera umetnika je da posmatrača navede da zamisli da se „pretvaramo u osobe koje volimo“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here