IGRA PRESTOLA: Da li ćemo dočekati kraj?

Ovo pitanje muči fanove ovog serijala još od samog početka. Da li će vremešni Dž.R.R Martin završiti knjigu do kraja, ili će sve ovo ostati još jedna nedovršena priča?

Na samom početku valja reći da ovakav strah fanova nije neopravdan. Autor „Igre prestola“ poznat je kao spor pisac. Potrebno mu je dugo vremena da svoje ideje konkretizuje i prenese na papir. Takođe, iako je Martin više puta ponovio u javnosti da zna kako će se priča završiti, još uvek nije odlučio kakva će sudbina sačekati sve likove.

Verni fanovi, ne brinite! Iako kraj možda nikad ne pročitamo, svakako ćemo ga videti! Svestan da je sve stariji i da postoji realna opasnost da umre pre nego što završi svoje životno delo, Martin je otkrio kompletan zaplet i kraj scenaristima serije! Kako je već rečeno, nije odlučeno šta će se dogoditi sa svim likovima, ali oni koji su nosioci priče imaju zacrtanu sudbinu.

U prethodnom tekstu već smo govorili o planovima producenata za sedam odnosno osam sezona serije. U poslednje vreme na internetu se  pojavila informacija da producenti vrše pritisak na Martina da ne izda poslednju knjigu pre poslednje sezone serije! O pritisku javnosti koji postoji na autora „Igre prestola“ govorio je i Kit Harington, koji u seriji tumači lik Džona Snoua (ne treba ga uzimati za ozbiljno, on ionako ništa ne zna 😀 ).

Ono što je do sada bio čest problem su takozvani spoilersmomenti. Oni koji su već pročitali knjigu znaju šta će se dogoditi i kvare užitak gledaocima serije. Ovaj problem producenti su pokušali da reše na dva načina. Pre svega blagim menjanjem scenarija i postepenim udaljavanjem od originalne priče iz knjige, a potom i odlukom da spoje radnju iz četvrte i pete knjige u jednu sezonu serije. Poslednji potez je naravno motivisan i ozbiljnim finansijskim uštedama koje su ostvarene na ovaj način, ali i prostom željom gledalaca da se radnja serije ubrza.

Dž.R.R Martin odlučio je da ne sarađuje na scenariju za petu sezone serije! Naime, on se na ovaj potez odlučio kako bi posvetio više vremena narednom, šestom delu sage koji nosi naziv „Vetrovi zime“. Iako je planirano da se „Vetrovi zime“ pojave na policama knjižara krajem ove godine, Martin je naglasio da je tako nešto nemoguće i da će se knjiga pojaviti u prodaji tek 2016. godine.

Martinov prvobitni plan bio je da se saga završi nakon tri dela. Međutim, kako on sam kaže, priča je rasla, razvijala se i brzo mu je postalo jasno da će obim njegovog dela biti mnogo veći nego što je planirao. Autor tvrdi da mu je trenutno plan da se saga završi sedmim delom, ali ne isključuje mogućnost da bude više delova.

Jedina sigurna stvar koja se tiče sveta „Igre prestola“ jeste da nova sezona počinje 12. aprila 2015 godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here