IGRA PRESTOLA: Da li je Džon Snou zaista mrtav?

  Završila se i peta sezona “Igre Prestola”, a poslednja epizoda ostavila je brojne nedoumice.

  Džon je mrtav?

  Ovo pitanje će nas progoniti do početka nove sezone. Na kraju poslednje epizode pete sezone videli smo da je Džon izboden u zaveri njegove braće iz Noćne Straže. Ovakav rasplet identičan je onom u knjizi. Međutim, postoje brojne teorije o Džonovoj navodnoj smrti. Ono što je za sada zvanično jeste da je Džon mrtav i da se više neće pojavljivati u seriji.

  Ovu informaciju potvrdio je glumac Kit Harington u jednom intervjuu: “Rečeno mi je da sam mrtav. Neću se vraćati naredne sezone. To je zaista sve što mogu da vam kažem”.

  Sa druge strane, fanovi serije ne veruju u ovakav ishod. Na internetu su se pojavile brojne teorije o Džonu i njegovom povratku u seriju odnosno knjigu. Jedna od najsvežijih pojavila se na jednom internet forumu. Naime, jedna osoba videla je glumca u Belfastu (gde se inače snima serija). Na molbu da se slikaju, Harington je objasnio da je to nemoguće, jer mediji ne smeju saznati da je on u Belfastu.

  Melisandra vraća Džona u život?

  Već smo videli da sveštenici Boga svetlosti imaju mogućnost da vrate ljude iz mrtvih. To je čak šest puta uradio Toros od Mira sa Berikom Donderionom. Kako je Melisandra loše procenila svoje vizije i ostala bez svog mesije – Stanisa, moguće je da će se okrenuti Džonu. Postoji teorija da je Džon zapravo Azor Ahai.

  Džon je svojim mačem ubio jednog Belih hodača. Njegov mač je od valirijskog čelika i jedan od poslednjih takvih mačeva u Vesterosu. Prema legendi, Azor Ahai je svojim plamtećim mačem ubijao Bele hodače. Takođe, ovoj teoriji u prilog ide i neobična zainteresovanost koju je Melisandra pokazivala ka Džonu još od prvog njihovog viđenja.

  Džon je Regarov sin?

  Prema ovoj teoriji koja se već neko vreme vrti među fanovima serije, Džon je vanbračno dete Regara Targarjena i Lijene Stark. Na početku serije, Ned je ispratio Džona u Noćnu Stražu, a na rastanku mu je obećao da će mu sledeći put kada se vide ispričati sve o njegovoj majci. Kako Noćna Straža pali tela mrtvih, moguće je da će vatra vratiti u život Džona. Nešto slično već se dogodilo kada Deneris nije izgorela u požaru nakon smrti kala Droga.

  Veliko finale poslednje, pete sezone “Igre prestola” svakako je opravdalo očekivanja. Ostavilo je mnogo nedoumica, a kako će se radnja serije odnosno knjige dalje odvijati, ostaje nam da čekamo do sledećeg proleća. Do tada, Vallar morghulis!

  PODELI
  Đorđe Platiša
  Urednik rubrike "Zanimljivosti". Običan momak sa puno mašte i malo dara za pisanje. Ljubitelj književnosti, istorije, Kejt Blanšet i motora. Još uvek u pubertetu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here