Šta je to Mek Gurkov efekat?

Zamislite ispred sebe osobu koja izgovara ba-ba, dok je gledate izgleda kao da izgovara ga-ga, a vi ste uvereni da čujete da-da? Kako je to moguće?

Naime, odgovor na ovo pitanje deluje veoma jednostavno: Mek Gurkov efekat. Ali kako to zapravo funkcioniše? Ovaj fenomen podrazumeva situaciju u kojoj prilikom opažanja govora dobijamo istovremene, ali kontradiktorne informacije od čula sluha, odnosno čula vida. U situaciji kada čulo sluha registruje jedan glas, a čulo vida opaža nešto drugo dolazi do međudejstva dveju vrsta informacija, što dalje dovodi do toga da mi razumemo nešto sasvim treće (slično i jednom i drugom).

Iako je ovaj fenomen veoma interesantan svima koji su o njemu čitali, posebno su naučnici bili zainteresovani da detaljnije istraže ovaj efekat i ponude moguća objašnjenja fenomena. Ovaj efekat je prvi put opisan u radu Harija Mek Gurka i Dona Mek Donalda, iz 1976. godine. Zanimljivo je to što istraživači nisu uopšte ciljano istraživali gore pomenuti efekat, nego su sprovodili istraživanje o tome kako deca percipiraju govor, i slučajno uočili postojanje ovog fenomena.

Postoje različita objašnjenja kako funkcioniše ovaj efekat. Jedno od ponuđenih objašnjenja je to da dolazi do povećanog moždanog napora u situaciji kada oprečne informacije koje dolaze od čula sluha, odnosno čula vida, sputavaju jedna drugu prilikom obrade. Ipak, jedna informacija uvek biva dominantnija u odnosu na drugu i ponajviše utiče na to kako percipiramo glasove u ovom slučaju, najčešće dominantna informacija dolazi od čula vida.

Ono što je svakako veoma interesantno, a proizišlo je je upravo iz istraživanja ovog i sličnih fenomena, jeste činjenica da se čula međusobno ne mogu isključiti prilikom obrade svakodnevnih informacija. Upravo je percepcija govora izuzetno dobar pokazatelj koliko su nam važne nformacije koje stižu iz različitih čula, i da u situaciji kada su informacije kontradiktorne mozak pravi “grešku” dolazi stvaranja iluzija.

I za kraj …

Istraživačka grupa Odseka za anglistiku, Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, snjimila je jedan veoma zanimljiv video upravo o ovom fenomenu. Ukoliko vas je ovaj tekst zainteresovao, pogledajte snimak i pokušajte da odgovorite na jedno veoma kompleksno pitanje: Da li nas naša čula varaju?

Snimak možete pogledati preko linka ispod.

(LINK: http://nslingcoll.blogspot.com/2013/10/makgerkov-efekat.html)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here