Novogodišnji pravopis

Novogodišnji pravopis – Novogodišnja euforija je u jeku, praznici stižu, stoga, trebalo bi da se podsetimo pravila pisanjanaziva predstojećih praznika da ne bismo pogrešili u čestitkama i porukama.

Novogodišnji pravopis

Prvo slovo obavezno se piše veliko, a drugo malo:

Srećna Nova godina! Lepo se provedite za Novu godinu!

Kada poželimo srećnu novu 2023. godinu, tada se pridev „nov” piše isključivo malim slovom.

Pročitajte još i: Čestitke za Novu godinu

Od roditelja, baka, deka dobijali smo novogodišnje paketiće. Sada kupujemo novogodišnje ukrase i kitimo novogodišnju jelku. Pridev „novogodišnji” piše se malim slovom.

Međutim, u sintagmi koja označava zvanični događaj, ovaj pridev se piše velikim slovom: Na Beogradskom sajmu počeo je Novogodišnji vašar.

Imena iz umetničkih dela, simbolička imena pišu se velikim slovom: Ispod jelke će Deda Mraz ostaviti poklone.Za vreme zimskog raspusta gledaćemo crtane filmove o Božić Bati, Ružnom Pačetu, i pravićemo Sneška Belića.

Dakle, kod ovih imena i drugo slovo se obavezno piše veliko.

Božić

Nedelju dana posle Nove godine stiže Badnji dan i Badnje veče, a za njima i Božić. U svim domovima u krugu porodice lomi se božićna česnica.

Pročitajte još: Čestitke za Badnje veče

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju drugi dan Božića ili Sabor presvete Bogorodice.

Ako ste zbunjeni oko toga kako se piše Srpska nova godina, setite se da je samo prvo slovo veliko.

Ponuda za turiste koju turističke agencije ubacuju u svoje programe jeste i proslava Srpske nove godine. Nekada se obično Mali Božić, kako drugačije zovu ovaj praznik, provodio u krugu porodice.

Višečlani nazivi praznika pišu se velikim početnim slovom (samo prva reč). Ukoliko su ostale reči u okviru naziva vlastite imenice, onda se i one pišu velikim slovom (Mali Božić).

Mesec januar je prepun praznika. Veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obeležava se devetnaestog januara. Tada se širom Srbije organizuju tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Pročitajte još: Zanimljive božićne poruke

Pridev sveti je sastavni i neispustivi deo imena, kako stoji u Pravopisu srpskog jezika, i piše se velikim početnim slovom.

Školska slava Sveti Sava obeležava se u školama širom naše zemlje dvadeset sedmog janura. Uz svečane priredbe, muzičke programe Savindan se prosljavlja kao radni dan.

Želimo vam srećne novogodišnje i božićne praznike!

8 COMMENTS

  1. Zdravo profesorice!

    Čestitam Ti na ideji da opismeniš ovo malo nas koji smo iskreno pročitali Tvoju pribelešku! Bravo i poljubac

  2. Hristos se rodi i svako dobro želim!
    Sve pohvale za tekst, nadam se da će ga mnogo ljudi pročitati, jer je, nažalost, previše onih koji nisu upoznati sa priloženim. Međutim, želim samo da predložim da navedete i kako se ispravno pišu, npr, pozdravi za Božić. Zaista dobijam najrazličitije moguće odgovore kada nekome kažem „Hristos se rodi“, a neprijatno mi je i neprikladno da ispravim bilo koga…
    Još jednom želim sve najbolje.

  3. Srećna vam Nova 2017. godina, ili, ako ste pobornik starog srpskog kalendara, 7525. godina. Molio bih vas da jednom prilikom navedete i iz kog pravopisa ste ovo naveli (kad je izdat), da bih preporučio onima koji ne veruju da je baš tako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here