Izložba fotografija „Voli, da ne boli“ u borbi protiv nasilja

Pre nekoliko dana najavili smo vam izložbu fotografija pod nazivom „Voli, da ne boli“ kao deo projekta „Nasilje nema opravdanja“. Nadamo se da ste posetili ovu izložbu, koja je priređena u holu sportskog centra „Šumice“, a ukoliko niste, iskoristite današnji dan da to uradite i tako podržite mlade aktiviste u borbi protiv nasilja.

DSCI0012Na otvaranju izložbe umesto klasičnog obraćanja publici, organizatori su priredili zanimljiv performans koji se sastojao od delova predstave „Nasilje nema opravdanja“ i više dijaloga koji su ukazivali na to kakvo ponašanje je nasilno ponašanje i na taj način pružili jasnu poruku kako izaći iz takvih situacija.

Glavni motiv za nastanak izložbe bio je želja da se na kreativan način skrene pažnja na problem nasilja. Reč je o izložbi interaktivnog karaktera tako da su posetioci imali priliku da ostave motivacione poruke ili komentare o tome šta je za njih nasilje i zašto su motivisani da se protiv njega bore.

ovoJedna od posetilaca izložbe, Jelena Manojlović, ističe da niko nije mogao ostati ravnodušan na ono što su imali priliku da vide kroz performans.

„Izložba je bila vrlo edukativna, ali u istom trenutku veoma potresna. Nekako vas tera na razmišljanje jer shvatate da se iza svih tih lica na slikama nalaze pravi ljudi. Ljudi koji su u jednom trenutku svog života proživljavali grozne stvari. Sa druge strane, shvatite da ste i vi u jednom svom životnom trenutku bili, na neki način, žrtva nasilja jer vas ova izložba i uči o tome šta sve nasilje podrazumeva.“

Jelena dodaje da ju je posebno obradovala činjenica da se među posetiocima izložbe našao i veliki broj tinejdžera koji su pomno ispratili predstavu. Smatra da je odličan potez što se predstava „Nasilje nema opravdanja“ održava u školama jer su tinejdžeri ti koji najviše i treba da slušaju o ovoj temi.

DSCI0015Ivana Tomić, jedna od organizatora izložbe, ističe da zatvaranje izložbe u SC „Šumice“ neće značiti i njen kraj. „Beogradski izlog” i ustanova kulture „Parobrod” samo su neke od potencijalnih lokacija, a želja mladih entuzijasta jeste da se izložba preseli i van Beogada.

Podsećamo da projekat „Nasilje nema opravdanja“ sprovodi Centar za razvoj neformalnog obrazovanja građana sa ciljem edukacije i prevencije svih vrsta zlostavljanja. Izložba je realizovana bez budžeta, zahvaljujući grupi od 30 mladih volontera, uz podršku fotografske radnje Foto Image, Centra za foto talente, Centra za krizni menadžemnt i pregovaranje i Crvenog krsta Zvezdara.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here