Kako deluje masaža?

Koji su najpoznatiji tipovi masaža? Šta je razlika između njih? Kakva je limfna drenaža, a kakva tajlandska?

Masaža je tretman manipulacije mišića i tkiva rukama ili aparatima. Reč dolazi od grčkog glagola masso sa značenjem rad rukama. Arapska reč massa označava dodir. Masaža se radi od najranijeg vremena, arheolozi su našli dokaze o masažama u predavnim vremenima.

Proces delovanje i efekti

masaža
Sa poboljšavanjem cirkulacije temperatura kože se malo povećava i istovremeno ubrzava se odstranjenje epitelnih tkiva i tako se usporava proces starenja. Koncentracija kiseonika i hranjivih materija se takođe povećava tokom masaže.

Fizički efekti masaže se ogledaju u oslobađanju od bola u mišićima, smanjenju ili prestanku glavobolje i u jačanju imuniteta, čak može da pomaže i u regulaciji krvnog pritiska.
Masaža takođe pozitivno deluje i na um, poboljšava pažnju ili pomaže u relaksaciji, ublažava nervozu i poboljšava san. Posle masaže se osećamo vedrijim, odmornijim i zadovoljnijim.

Tipovi masaže

Klasična švedska masaža je jedna od najpoznatijih tehnika. Svrha klasične masaže je opuštanje celog tela. Masaža se izvodi u vidu kombinacije pet osnovnih pokreta koji su usmereni prema srcu. Najčešći zahvati su trljanje, glađenje i vibracija. Ovako se poboljšava rad žlezda i povećava se tonus muskulature.

Relaksirajuća masaža je nežni i umirujući tretman u prijatnom ambijentu sa muzikom za opuštanje. Koriste se elementi akupresure.

Sportska masaža se od klasične tehnike razlikuje u intenzitetu masiranja. Sa snažnim pokretima opušta mišiće i smanjuje količinu mlečne kiseline u telu.

Anticelulit masaža intenzivno stimuliše cirkulaciju i pomaže da koža postane napeta i boljeg tonusa. Tretman može biti čak i bolan.

Kraljevska masaža znači masiranje sa dva terapeutom koji rade simultano na dve strane tela. Uglavnom se koriste klasični pokreti sa kombinacijem refleksoterapije i aromaterapije.

Limfna drenaža je jedna od vrlo efikasnih tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva. Limfni sistem predstavlja pomoćni put preko koga se tečnost iz međućelijskog prostora vraća u krvotok. Predstavlja jedan od glavnih puteva za apsorpciju i transport masti iz digestivnog trakta. Ravnoteža limfnog sastava bitna je za dobar rad imunog sistema.

Tajlandska masaža objedinjava znanja kineske akupresure, kiropraktike, japanskog šiatsua i indijske joge, sa stimulacijom energetske linije poboljšava opšte stanje.


Da li ste znali?

Masiranje pojedinačnih delova tela kao što su glava ili stopala je isto delotvorno. Masiranjem ove regije preko akupunkturskih tačaka i drugih sistema tela, ceo organizam oseti moć dodira. Može se masirati i stomak, što može biti jako korisno kod upale mišića posle previše trbušnjaka ili kod problema sa varenjem.

Zabranjena je samo u dva slučajeva: osobe sa kožnim bolestima i sa povišenom telesnom temperaturom. U drugim situacijama slobodno uživajte u masaži i ne zaboravite da ponudite tretman i Vašim dragim osobama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here