Vulverin – zašto ga volimo?

Kada su 1974. godine, pisac Lin Vajn i umetnik Džon Romita, stvorili lik Vulverina, verovatno nisu ni zamišljali kakvu će popularnost on steći. Pa tako, danas svi ljubitelji stripa upoznati su sa ovim izmišljenim superherojem i mutantom čiji lik postoji već četiri decenije. Mnogi se trude da ga detaljno opišu i okarakterišu, ali činjenica je da uvek ostaje nešto što nas dodatno zaintrigira kada je Vulverin u pitanju. Zašto se upravo on izdvojio među mnogobrojnim likovima u Marvelovim stripovima i šta je to što ga čini neprevaziđenim?

Lik Vulverina prvi put se pojavio u u izdanju stripa “Neverovatni Hulk” 1974. godine. Tada čak nije bio ni mutant, jer je prvobitno zamišljen kao supermoćni kanadski agent koji se bori protiv nepravde. Tek kasnije je počeo da postaje onaj Vulverin kakvog danas poznajemo, odnosno član tima X-men. Tome je doprineo Frank Miler, koji je u saradnji sa već prethodnim timom radio na modernizaciji lika. Ipak, kada se pridružio drugim junacima, njegovi stvaraoci su smatrali da nije previše uzbudljiv i da njegova osobenost ne dolazi do izražaja, pa su čak razmišljali i o tome da ga povuku iz stripa. Međutim, zahvaljujući umetniku Džonu Birnu, lik Vulverina je opstao.

PRIČA O POREKLU

Postoji nekoliko verzija priča o samom životu Vulverina. Jedna od njih kaže da je Vulverin nastao kao rezultat mešanja ljudske i mutanstke krvi i da je on ustvari laboratorijski eksperiment. Istina je da je njegovo pravo ime bilo Džejms Haulet. Rođen je u Kanadi sa super moćima. Mogao je da leči skoro sve bolesti kao i da regeneriše svoje oštećeno ili uništeno tkivo neverovatnom brzinom. Imun na lekove i otrove, sa pojačanim čulima vida i mirisa i sposobnošću usporenog staranja, odnosno odlaganja procesa staranja i drugim moćima koje su ga činile neverovatnim. Nakon odlaska od kuće, preuzeo je ime Logan.

PREPOZNATLJIVI IZGLED

Ono što karakteriše Vulverina jesu njegove metalne kandže u rukama koje može da oslobodi kada on to poželi. Obučavan kao vojnik, samuraj i operativac, učestvovao je u mnogim sukobima širom sveta. uključujući i Prvi i Drugi svetski rat. Tokom borbi u Drugom svetskom ratu, upoznao se i sprijateljio sa još jednim herojem iz Marvelovog sveta – čuvenim Kapetanom Amerikom. Nakon rata, Logana je zarobila grupa naučnika na čelu sa doktorom Kornelijusom. Oni su nad njim vršili razne eksperimente, uključujući i pokušaj da za njegov skelet vežu praktično neuništivi metal – adamantijum. Eksperiment sa adamantijumom je uspeo što je Vulverina učinilo praktično besmrtnim. Kombinacija neuništivog metala i njegove moći regeneracije pokazala se kao dobitna. Naučnici su kako bi ga lakše kontrolisali pokušali da mu potpuno izbrišu pamćenje. Pre nego što su to u potpunosti uspeli, Logan se odupro i pobegao. Sa delimičnim gubitkom pamćenja nastaje i misterija ko je zapravo Vulverin. Od tog trenutka unazad, ništa vezano za njegovu prošlost nije sigurno. Logan je osuđen da ostatak svog života pokuša da shvati ko je i odakle dolazi.

EKRANIZACIJA LIKA

Psiohologijom Vulverina bavili su se mnogi, te ne čudi što se on pojavljuje u raznim video igrama, animiranim serijama i filmovima, gde je prikazan kao odan, hrabar, pravedan,  često mrzovaljan, ali i čovek sa velikim srcem. Serija filmova koja je snimljena pod nazivom “X-men”, ekranizovala je i na neki način oživela ovaj fantastičan lik na temelju njegove istorije i ličnosti. Prvi film je snimljen 2000. godine i od tada je snimljeno još pet delova, kao i dva dela o Vulverinu. Hju Džekmen koji tumači lik Logana, u početku nije bio predodređen za tu ulogu. Razlozi za to su bili visina, jer je u odnosu na lik iz stripa mnogo viši. Ipak, on je fantastično doneo tu ulogu i postao prepoznatljiv upravo zahvaljujući njoj. Džekmen se nakon toga pokazao kao glumac vanserijskog talenta, ali se uvek vraćao ulozi Vulverina kojeg je igrao neverovatnih sedam puta! O njegovoj upečatljivosti na filmu dovoljno govori podatak da su u međuvremenu Spajdermena tumačila dva glumca, a u planu je i treći.

VULVERIN DANAS

Definitivno jedan od najomiljenijih superheroja. Usamljenik koji je nepredvidiv, izgnanik od strane društva i veoma nepoverljiv. U stripu, kao i na filmu, njegov lik nikako vas ne može ostaviti ravnodušnim. Uprkos svojim brojnim manama, on nije negativac. Njegov moto, a ujedno i rečenica koja ga najbolje opisuje jeste Ja sam najbolji u onome što radim, a to što radim uopšte nije lepo. Hju Džekmen je početkom godine objavio da će biti snimljen još jedan film o Vulverinu, kao i da će to biti poslednji put da tumači tu ulogu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here