Izvanredne žene koje su menjale svet

„Svaka žena sa glasom je po definiciji snažna žena“  – Melinda Gejts

U mnogim naslovima mogu se pronaći fatalne žene koje su promenile naš pogled na svet, zahvaljujući svojim delima. One danas služe kao inspiracija, sa svojim pričama koje su pune borbi, avantura i trijumfa. O mnogima od njih su pisane knjige, snimani filmovi, ali i pored toga uvek je lepo prisetiti se svega što su radile i bile.

Majka Tereza

Rođena u Makedoniji 1910. godine, još od malena je želela da postane časna sestra. Bila je izuzetno pobožna i u svojoj 18 godini je krenula da ostvaruje svoj cilj. Kada se u Irskoj pridružila časnim sestrama zvanično je i dobila ime Meri Tereza.

Držala je mnoga predavanja, naročito devojkama iz siromašnih porodica, pripovedajući o miru, ljubavi i poštenju. Osnovala je mnoga humanitarna udruženja i lično se brinula o mnogim bolesnim ljudima. Zahvaljujući svome radu 1979. godine osvojila je Nobelovu nagradu za mir. Danas je oličenje dobrote i mira.

Kleopatra

Vladala je Egiptom od 51. godine pre nove ere do 30. godine p.n.e.. Sa 18 godina je preuzela vlast i imala pred sobom težak zadatak, da se bori protiv ekonomske krize, siromaštva i poplava. Nastojala je da odbrani Egipat od  širenja rimskog carstva ali je se ubrzo zaljubila u Julija Cezara, rodila mu dete iako ga on nikada zvanično nije prihvatio.

Svojom inteligencijom izborila se za svoje kraljevstvo i zbog toga je danas jedna od najpoznatijih žena u istoriji koja se  slavi kao oličenje lepote i političke oštrine. Zajedno sa Cezarom izvršila je samoubistvo i tako su okončali svoje živote za vreme bitke kod Actiuma.

Jovanka Orleanka

Izvanredne žene
Izvor: pixabay.com

Jovanka  je rođena u Francuskoj, u seljačkoj porodici, u periodu mnogih političkih nemira i građanskih ratova. U mladosti je imala mnoge vizije koje je objašnjavala kao glasove anđela koji su joj poveravali zadatke.

Bila je veoma skromna ali hrabra  ipored toga što joj mnogi nisu verovali i ismevali je, govoreći da je veštica, ona je uspela da učestvuje u ratu protiv Engleza. Bila je vođa i predvidela mnoga proročanstva, ali je na kraju zarobljena i optužena za masovno ubistvo, nakon čega je spaljena na lomači. Mnogo godina kasnije, Jovanka je proglašena za sveca.

Marija Kiri

Rođena kao Maria Sklodowska 1876. godine u Poljskoj, postala je poznata po svojim istraživanjima o radioaktivnosti. Obzirom na to da je ženama bilo zabranjeno studiranje, ona je rešila da odputuje i nastavi svoje školovanje u Parizu.

Nakon magistriranja upoznala je svog budućeg supruga, sa kojim je otvorila laboratoriju za istarživanje magnetnih osobina čelika. Zajedno su otkrili X zrake, a Marija je završila svoj doktorat i time postala prva žena koja je to učinila. Osvojila je Nobelovu nagradu za hemiju 1911. godine, a danas su mnoge institucije, muzeji i bolnice nazvane po njoj.

Rosa Luxemburg

Jedna od najvećih revolucionarki dvadesetog veka, teoretičarka i filozofkinja. Borila se za revoluciju u Nemačkoj i bila je veoma aktivna u politici. Bila je jedna od retkih koja je doktorirala i jedna od prvih koja je predložila da se 8. mart slavi kao dan žena. Učestvovala je u mnogim kongresima, kritikama i osnovala je mnoge partije. Nažalost kao i mnogi Jevreji, umrla je teškom mukom.

Helen Keler

Sa samo 19 meseci, Helen Keler je potpuno izguila vid i sluh. Dugo vremena je bila povučena u sebe i nepristupačna, ali je kasnije počela da vodi kampanje u ime gluvih i slepih osoba i time prevazišla svoje frustracije.

Postala je vrlo uporna i završila je studije, naučila četiri svetska jezika, a takođe i postala poznata spisateljica objavivši par knjiga. Volela je muziku, da jaše i pliva, a zahvaljujući njenom trudu i borbi za gluvoneme danas se spominje sa divljenjem i poštovanjem.

Kraljica Elizabeta II

Pripadnica kraljevske porodice, od samog rođenja je nosila titulu princeze. Još dok je bila veoma mlada, postala je naslednica prestola i za vreme Drugog svetskog rata prošla je vojnu obuku kao jedina žena iz kraljevske porodice. Za vreme svoje vladavine bila je veoma mudra i snalažljiva i posetila je mnoge zemlje. Danas je jedna od žena koja drži rekord u godinama vladavine.

Amelia Earhart

Ameria je prva žena koja je krenula na let oko sveta i preletela Atlantik, i to sama, i na taj način postala simbol istrajnosti i avanturističkom duha. Takođe je doprinela razvoju odeće za letenje i tako napravila svoju liniju odeće za ženu koja živi aktivnim životom.

Načinila je velike korake u vazduhopolovstvu žena, ali nije uspela u tome da preleti ceo svet obzirom da joj se nakon izvesnog vremena izgubio svaki trag. Njeno telo kao i avion ni danas nisu pronađeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here