Slikanje na svili: Stara umetnost ne izlazi iz mode

Slikanje na svili započeto je u Kini i datira od nekih pet stotina godina pre nove ere. U Kini je ovaj vid slikanja nazivan po zemlji porekla – kineskoslikarstvo ili domaćeslikarstvo. Dela su crtana u dužini i širini i od njih su se mogli praviti svici.

Tehnike crtanja

Kao dve osnovne tehnike izdvojene su pedantno crtanje, koje je zahtevalo preciznost i pravilnost linija i dobijenih oblika, i crtanjeslobodnom rukom, koje je dozvoljavalo veću slobodu. Glavni motiv pretežno je bio pejzaž. Lepota ovog vida slikanja je izazivala posebne reakcije i zanat kreiranja iscrtanih materijala postao je umetnost.

Od kvaliteta svile zavisio je i kvalitet crteža. Zanat se širio dalje po svetu i danas se smatra vrlo popularnim i privlačnim. Nešto više o ovome reći će nam Slavica i Marija.

Kako ste započeli svoju karijeru u ovoj umetnosti?

Slavica: Dugosam se divila ovoj umetnosti i čekala kad ću imati vremena i prilike za nju, a onda sam otkrila INTERNET! Sve je bilo tu: odmah, na dlanu i prihvatljivo!          

Da li je u pitanju samo talenat ili je bio potreban i neki vid školovanja, neki kurs?

Slavica: Verujem da ova umetnost u Srbiji dobija sve više poklonika. Srbija je uvek imala oko i dušu za lepotu!

Da li je oslikavanje svile rasprostranjeno u Srbiji?

Marija: Da, da, zaiteresovanost za oslikavanjem na svili je sve veća. Primećujem to zahvaljujući društvenim mrežama, odnosno kroz svakodnevna pitanja i pohvale u vezi sa svilom i načinom rada na svili.

Koliko dugo se bavite oslikavanjem svile?

Slavica: Nekoliko godina.

Možete li nam opisati proces crtanja na svili? Koliko vremenski traje?

Slavica: Kada je u pitanju nov motiv, nova ideja, najviše vremena iziskuje istraživanje, osmišljavanje… Odaberem motiv, ideja se olovkom nanosi na svilu, potom se konturnom bojom ili gutom iscrtava, da bi se tek potom počelo sa nanošenjem boja. Ima i drugih tehnika i varijanti, kao i raznih kombinacija tehnika. U zavisnosti od kompleksnosti i veličine, proces može da traje od nekoliko sati do nekoliko  dana.


Za kojim odevnim predmetom, da tako kažemo, imate najveću potražnju?

Marija: Do sada smo najviše radile ešarpe i marame. Međutim, velika je zaintersovanost i za slike na svili.

Slikate li isključivo prema svojoj mašti ili ispunjavate želje klijenata?

Marija: Ponekad slikamo za sebe i pustimo mašti na volju. Dešava se da klijenti imaju tačnu izgrađenu viziju onoga što žele, a mi saslušamo i prenesemo to na svilu.

Šta se više traži: radovi u boji ili radovi samo sa crnom bojom?

Slavica: Uglavnom su to slike u boji. Na kraju, slikanje na svili je zbog boje tako posebno! Svila, kao materijal, prima boju na poseban i uvek drugačiji način, posebno kada je u pitanju mešanje boja, tako da je to uvek neponovljiv i nikada očekivan i predvidiv ishod! Prava avantura!

Da li je moguće ovu umetnost u današnje vreme ekonomske krize pretvoriti u posao i od nje živeti ili je više dodatni prihod?

Marija: Pretpostavljam da se od slikanja na svili moze živeti. Iako sada samo kao dodatni prihod, posao se širi, što nas motiviše da posegnemo ka većim ciljevima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here