Javanski brežuljak i najveći budistički hram – Borobodur

Da li ste se ikada zapitali kako se zove najveći budistički hram i gde se on nalazi?

Najveći budistički hram nosi naziv Borobodur i nalazi se u Istočnoj Aziji, u ostrvskoj državi Indoneziji, na ostrvu Java, pored studentskog grada i velike turističke atrakcije Yogyakarta (Djokdjakarta). Indonežani i turisti ga iz milja zovu Djogdja. Hram je sagrađen na brežuljku u plodnoj dolini Kedu, koji je okružen planinama i pored kog se nalaze četiri vulkana.

Najveći budistički hram

Borobudur je građen 75 godina, a svoj završetak dočekao je 850. godine kada je na vlasti bila dinastija Sailendra. Nema tačnih podataka ko je gradio ovu veliku građevinu u obliku piramide i čemu je ona bila prvobitno namenjena, ali spisi na sanskritu govore o datiranju ove današnje turističke atrakcije.

Dan danas postoji neslaganje oko toga da li je ovaj hram prvobitno zamišljen kao budistički ili hinduistički. Ta neslaganja postoje jer istorijske činjenice govore da je dinastija Sailendra bila budistički orijentisana, dok spisi govore da ovaj hram može da bude hinduistčki.

Hram je skoro dva veka bio duhovno središte budizma, međutim posle izvesnog vremena on biva bačen u zaborav. Period između 928. i 1006. Godine pamti se po početku napuštanja ovog hrama, kako mnogi govore, pad u zaborav. U to vreme, kralj Sindok premestio je prestonicu svog kraljevstva Medang u regiju istočne Jave.

Javanski brežuljak

Ovaj hram više nije bio posećivan niti se vodilo računa o njemu. Bio je izložen velikim vulkanskim erupcijama i zemljotresima,  te su ove nepogode izazvale velika urušavanja hrama. Međutim, on nije potpuno potpao u zaborav, a o tome govori činjenica da se u 18. veku pominjao samo kao brežuljak Borobodur koji je obrastao žbunjem i korovom.

Tokom srednjeg veka kruže narodne priče u kojima se ovaj hram povezuje sa nesrećom i patnjom, i smatra se da su ove priče imale veliki uticaj na izbegavanje odlaska u ovaj velelepni hram.

Konačno, 1814. Godine, tadašni guverner Jave, Rafles, dobija informaciju o području Bumisegoro u kome postoje ostaci velikog hrama Borobodur. Tada on na osnovu ove informacije, pokreće inicijativu za arheološka istraživanja na ovom napuštenom brežuljku.

Zanimljivosti o Borobodur

Holanđanin Korelijus izrađuje studiju o iskopavanju, međutim svi njegovi planovi su bili odbačeni. Ovaj hram je narednih sto godina i dalje bio samo inicijativa koja nije bila pokrenuta sve do 1955. godine kada je indonežanska vlada predložila UNESKO-u da se konačno spasi hram. Radovi na otkopavanju završili su se 1983. godine kada Borobodur i postaje jedna od glavnih stanica putešestvija mnogih entuzijastičnih turista.

Zanimljiva je činjenica da se Borobodur sastoji od šest kvadratnih platformi na kojima se izdižu još tri kružne platforme, odnsono devet velikih terasa koje su ukrašene sa 2672 reljefne ploče i 504 statue Bude.

Ovaj kulturni spomenik predstavlja tradicionalnu indonežansku arhitekturu i umetnost osmog i devetog veka. Ovaj hram je jedan od najposećenijih mesta, ne samo zbog svoje lepote, već i zbog svoje kulturne i umetničke vrednosti.

Ako ikada sebe zateknete na ovom, kilometrima udaljenom, mestu od naše zemlje, obavezno se zadržite sve do zalaska Sunca jer prizor i tišinu koju vam daje ovo mesto, sigurno nikada neće napustiti vaše misli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here