Kako održati koncentraciju?

Sigurno se više puta dešavalo da Vam misli lutaju, da razmišljate o nekim svojim problemima, partneru, utakmici ili hrani, umesto da učite. Koncentracija je sposobnost usmeravanja misli i neophodna je za efikasno učenje. Podelićemo sa Vama neke tehnike koja Vam mogu pomoći da se koncentrišete tokom učenja.

Saveti za ucenje
Izvor: pixabay

 Saveti za učenje

1. Napišite na papir plan obaveza i držite se tog plana!

2. Odredite prostoriju i sto za kojim ćete učiti. Neka Vas sam taj kutak asocira na učenje.

3. Isplanirajte pauze i iskoristite ih da prošetate, uzmete užinu ili poslušate Vašu omiljenu pesmu.

4. Odredite sebi nagradu za uspešno urađen zadatak. Neka Vam to bude podstrek da završite svoje obaveze u roku koji ste već odredili.

5. Procenite u koje doba dana imate najviše energije i entuzijazma za učenje. Kada ste najodmorniji učite najteže lekcije. Nikako ne odlažite lekcije koje najmanje razumete, već im se posvetite onda kada ste najproduktivniji.

6. Aktivno učenje, postavljanje pitanja vezanih za gradivo, upoređivanje sa prethodno naučenim lekcijama, kao i traženje primera iz prakse će Vas naterati da se „udubite“ u gradivo.

7. Kada Vam misli odlutaju, govorite sebi: „Koncentriši se!“ Ponavljajte ovo više puta. Autosugestija zaista deluje, samo morate biti uporni.

Vrlo je bitno da budete istrajni u sticanju novih navika, sve dok Vam novi sistem učenja ne postane potpuno prirodan. Uz pridrzavanje ovih tehnika, učenje će biti efikasnije, a Vama će ostati vremena da se posvetite i  omiljenim aktivnostima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here