Koje to tajne kriju avioni i kako nam lagano promiču?

Navikli smo da na daleke destinacije, ako smo u mogućnosti, letimo avionom. Danas više ni avio karte nisu toliko skupe. Ptica sa čeličnim krilima je postala uobičajeno prevozno sredstvo… Ali, da li je?

PORTALMLADI i Play Travel vas još jednog „letećeg ponedeljka“ vode malo kroz onaj gore, nebeski svet i učimo zajedno o novim, neverovatnim stvarima.

Možda nikada niste obratili pažnju na sitne neobičnosti tokom leta, ali dok budete čitali, upaliće vam se lampica i, letenje više nikada neće biti isto!

Mit ili istina? HRANA IMA DRUGAČIJI UKUS

Ne, niste umislili. Pre svega, vazduh u kabini isušuje nos, a onda promene u vazdušnom pritisku parališu trećinu ćelija našeg čula ukusa. Jedno istraživanje je pokazalo da tada hrana ima (tačnije, nema) ukus kao kada se razbolimo. Zbog toga avio prevoznici dodaju mnogo soli i začina u hranu.

Ako ste sujeverni, sigurno već znate da neki avioni nemaju 13. red?!AirFrance, Emirates i Ryanair su ga ukinuli da vas ne bi plašili. Lufthansanema čak ni 17. red jer se taj broj smatra maleroznim u Italiji i Brazilu. 😀

Uprkos tome što je skoro 17 godina u avionima zabranjeno pušenje, svi toaleti moraju imati pepeljaru. Davne 1973. godine zbog upaljene cigarete srušio se Boing 707 iz Brazila na putu ka Parizu. Da se ovo ne bi ponovilo, svako ko se usudi da prekrši pravilo, mora imati bar gde da ugasi cigaretu.

Kažu da kada vidmo dugu to donosi sreću. E, pa, oni koji su imali prilike da je uhvate u letu, mogu se smatrati najvećim srećnicima! To je redak fenomen kružne duge, a ako još i prelazi preko oblaka onda ćete videti senku aviona u centru duge. Uzbudljiv prizor priznaćete, a i prva slika u tekstu vam to i pokazuje.

I evo na primer još jedne vrlo zanimljive stvari na koju možda ne obraćate pažnju – šta se to dešava kada pilot ode u toalet? Nekada se upali lampica za vezivanje sigurnosnog pojasa, nema ni traga turbulenciji, a stjuardese čuvaju vrata kokpita. Razlog tome je što je pilot morao tamo gde „i car ide peške“.

Marija Milenković

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here