Kultura na dar – Razgovori velikana, Sombor

  Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji.

  Treći film koji vam predstavljamo u kategoriji „ljudi“ je film pod nazivom “Razgovori velikana” koji govori o cenjenim ličnostima koje potiču iz Sombora.  Žiri je ovaj film proglasio kao najbolji film u kategoriji “ljudi”.

  Sombor je gradsko naselje i sedište grada Sombora i Zapadnobačkog upravnog okruga. Sombor i njegov atar su na dnu basena nekadašnjeg Panonskog mora.

  O nastanku i dalekoj prošlosti Sombora istoričari još i danas vode polemiku. Razlog tome su nepotpuni i oskudni istorijski izvori, međutim najviše njih do sada ima uverenje da je u 14. veku na vlastelinskom imanju razgranate ugarske porodice Cobor počela ubrzanije da se razvija naseobina, nastala još pre njihovog dolaska. Prvi arhivski pomen porodice Cobor potiče iz 1364. godine, a kao vlastelini naselja Sentmihalj zapisani su najranije 1391. godine.

  Srpsko visoko obrazovanje rođeno je u Somboru na inicijativu Somborca Avrama Mrazovića. Iz Sombora su potekli Ivan Jugović, osnivač beogradske Velike škole, današnjeg Beogradskog univerziteta i Jovan Hadžić, jedan od osnivača Matice srpske. U Somboru su stvarali Jovan Đorđević, Milan Konjović, Sava Stojkov, Veljko Petrović. Danas slavu Sombora svetom pronose Zoran Maširević, Bogdan Maglić, Pavle Blesić

  Na nekoliko metara udaljenosti nalaze se: škola (111 godina iz nje izlaze ličnosti koje utiču na obrazovni, kulturni, sportski život ne samo Sombora već i šire), kuća Laze Kostića i spomenici pesniku i Ernestu Bošnjaku (osnivaču srpske kinematografije).

  Uživajte u “Razgovoru velikana” autora: Slavice Plac, Renate Cvetkov i Jelene Šekuljica.

   

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here