Upis u škole prilagoditi potrebama tržišta rada

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić razgovarao je danas sa direktorima srednjih škola sa područja školskih uprava Zrenjanin i Somobor o upisu u srednje škole.

Na sastanku u Zrenjaninu, ministar Verbić je rekao da upisna politika mora da se prilagodi potrebama tržišta rada i da država mora više da uradi na afirmaciji obrazovnih profila koji vode direktno u privredu.

„Država ne može više da toleriše upis na one profile gde imamo većinu nezaposlenih i gde imamo ogroman broj na čekanju za posao, ogroman broj onih koji odustaju od školovanja. Mi moramo da prilagodimo upisnu politiku potrebama budućeg tržišta rada“, rekao je ministar Verbić.

On je naglasio da „želimo da prilagodimo upis lokalnoj sredini, ono što je lokalnoj sredini potrebno za brži ekonomski razvoj, to nam je osnovni kriterijum i neće biti donošene odluke na nivou cele države, niti određene škole, već na nivou lokalne zajednice, tako da ona ima najviše koristi“.

Ministar je danas u Zrenjaninu posetio i Hemijsko-prehrambenu i tekstilnu školu „Uroš Predić“ koja ima mini-mlekaru i pekaru gde se đaci uče praksi. On je naveo da se slaže sa ocenama mnogih da je sramota da postoje samo dva odeljenja stolara u celoj Srbiji: „Jeste sramota i to moramo ispraviti, tako što ćemo favorizovati škole koje imaju direktan prolaz ka tržištu rada“.ZRENjANIN1

Ministar Verbić je rekao da su ranijih godina postojali veliki pritisci za otvaranje novih odeljenja u nekim školama koje su opšte i koje omogućavaju da se posle toga upiše neki od fakulteta, ali da je to „luksuz koji se više ne može dozvoliti“.

„Moramo smanjiti broj odeljenja u preterano popularnim školama i povećati broj odeljenja u onim školama koje obrazuju direktno za tržište rada“, rekao je ministar navodeći da škola „Uroš Predić“ uspešno radi čak iako nema veliku pomoć privrede.

On je istakao da je namera da se napravi škola u kojoj će se predstavnici privrede takmičiti da budu partneri i pomognu da škola zaista proizvede potreban kadar.

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac rekao da je da se u tom gradu intenzivno radi da se deca obrazuju za profile za koje postoji realna potreba.

Izvor: mnp.gov.rs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here