Koliko je „Open day“ značajan za studente elektrotehnike?

Na 30. jubilarnom rođendanu EESTEC-a i „Open day“-u na Elektotehničkom fakultetu Katarina Jezdimirović, zadužena za PR i organizaciju, bila je naša sagovornica i potrudila se da nam ispriča nešto više o samom Sajmu obrazovanja i zapošljavanja, kako je protekla organizacija, da nam približi kako je sve izgledalo iza kulisa, i naravno, šta sve znači „Open day“ studentima elektrotehnike. Na koje sve načine „Open day“ pomaže studentima u međusobnom povezivanju ali i u povezivanju sa obrazovanjem i potencijalnim zaposlenjem


Open day


Recite nam nešto o samom „Open day-u“ koji se održao 13.4.2016. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i EESTEC Kongresu ? Kako su tekle pripreme?

„Open Day“ je projekat koji se organizuje svake godine u drugom gradu u Evropi. Mesto njegovog održavanja prati Kongres, najveću međunarodnu konferenciju našeg Udruženja. Više od 100 studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu već nekoliko meseci radi na organizaciji ovog događaja i svi zajedno se kao jedan veliki tim trudimo da doprinesemo što više i učinimo događaj posebnim. Ove godine Udruženje slavi 30 godina svog postojanja i zaista nam je čast što imamo priliku da ih proslavimo baš u Beogradu sa svim članovima širom Evrope.

S obzirom na to da ste domaćini, koliki je izazov bila organizacija ovako velikog projekta?

S obzirom na to da smo povodom Kongresa u toku nedelju dana ugostili preko 300 naših kolega sa više od 50 različitih univerziteta u Evropi, ovo je zaista bio veliki izazov za sve nas. Glavni motiv nam je bio taj duh koji nas povezuje i neopisiva atmosfera koja se provlači kroz svaki trenutak, bio to period u toku organizacije ovog događaja, bilo za vreme samog Kongresa. Prošle godine naš lokalni komitet je proglašen za najbolji u prethodnoj godini i činjenica da je ovo najveći Kongres ikada i da se čak njih 300 prijavilo da dođe zaista nam pokazuje važnost našeg lokalnog komiteta u Udruženju.

Koji počasni prezenteri gostuju na Kongresu?

Kongres je događaj koji je jako bitan za dalji razvoj i opstanak Udruženja. On traje nedelju dana i tokom njega svaki lokalni komitet šalje svoje predstavnike koji izlažu šta se sve događalo i postiglo u prethodnih godinu dana i prave planove za narednu godinu. Neki od tih planova obuhvataju osmišljavanje razmena i radionica koje imaju za cilj da povežu studente elektrotehnike kroz različite projekte.

Koliko je gostovanje inostranih studenata bitno za naše studente i kako se ostvaruje saradnja između njih?

Tokom cele godine u Isteku svaki lokalni komitet organizuje po neku radionicu ili razmenu. U okviru takvih događaja naši studenti imaju priliku da nauče nešto novo iz oblasti koja ih zanima, a i da upoznaju različite kulture i tradicije. Ovakvi projekti su jednistvena prilika da se studenti iz Evrope upoznaju sa našom kulturom i istorijskim obeležjima, a iskustvo nam pokazuje da oni stvarno vole da dođu u Srbiju i da se svaki put lepo provedu i ponesu kući nezaboravne uspomene. Ovakvi događaji su i prilika za ostvarivanje saradnje našeg Univerziteta sa drugim obrazovnim institucijama u Evropi. Najbitnije od svega jeste druženje i mogućnost da se proputuje i stvore kontakti sa inostranstvom, što je najlepše ostvariti sada u ovim godinama dok smo mladi.

Koja je svrha i cilj samog sajma “Opan Day”?

Cilj sajma jeste da na jednom mestu okupi studente elektrotehnike i računarstva, kompanije koje uspešno posluju u ovoj oblasti i prestižne evropske univerzitete. Ove godine „Open Day“ je bio najviše posvećen studentima IT usmerenja. Sajmu su prisustvovale poznate IT kompanije čiji su predstavnici održali tribine u vezi sa aktuelnim temama iz ove oblasti. S obzirom na to da smo ovih nedelju dana ugostili puno naših kolega iz Evrope, iskoristili smo priliku da i njih dovedemo. U upoznavanju i razgovoru sa njima je postojala prilika razmene informacija o obrazovnim sistemima i mogućnosti usavršavanja i daljeg nastavka studija u inostranstvu. Takođe, sajam je bio okrenut i studentima Univerziteta u Beogradu za koje je Centar za razvoj karijere održao radionicu “Intervju za posao”.

Možete saznati i kako studenti elektrotehnike stvaraju zajedno bolju budućnost na proteklom „Open day“-u.

Autorka: Milica Milovanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here