Konkurs – Centaara za marginu – Škola medijske pismenosti

Udruženje građana „Centar za marginu“ upisuje treću generaciju polaznika i polaznica programa „Škola medijske pismenosti“!

Program je namenjen učenicima/cama srednjih škola i studentima/kinjama osnovnih studija svih fakulteta. Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti. Broj polaznika i polaznica je ograničen, a prijave traju do 19. marta u 23:59. Nakon pregledanja svih prijava najbolji kandidati i kandidatkinje će biti pozvani na intervju pre donošenja konačne odluke.

Nova generacija će predavanja slušati u okviru prolećnog semestra koji će trajati od 24. marta do 09. juna 2018. godine, svake subote u poslepodnevnim terminima (15-18h). Predavanja se održavaju u Beogradu.

LINK za prijave: https://drive.google.com/open?id=1cXSGcMyElPhR5HIJ4i2TKsFbF_qlB2DfTonJC1xw2LU

Prijavljivanje se obavlja putem online formulara ili slanjem CV-a i motivacionog pisma na adresu: [email protected]

 

ŠTA JE “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI”?

ŠMP je inovativan jednosemestralan program usmeren na sva osnovna uporišta medijske pismenosti, te podeljen u četiri segmenta:

– Razvijanje ličnih strategija i alata za postizanje medijske pismenosti – osnaživanje na individualnom nivou
Jačanje teorijskog znanja iz oblasti masovnih medija i novih informacionih tehnologija
Kritička analiza masovne kulture i kulture zabave
Primenjeno znanje – rad u timovima, pisanje i objavljivanje autorskih članaka, saopštenja i istraživački rad

Ovako koncipiran, ovo je program koji omogućava individualni razvoj, sveobuhvatno teorijsko i akademsko znanje, kao i praktično znanje i konkretne alate za praćenje i monitoring medijskih sadržaja. Program predstavlja spoj akademskog pristupa medjima, primenjenog praktičnog znanja i aktivizma.

Predavanja su organizovana u dva modula:

Modul masovnih medija obuhvata domen novinarstva, etike, medijskog sadržaja, kreiranje medijskih poruka, vlasništva i dr.
Modul “masovna kultura” obuhvata sadržaje popularne kulture i kulture zabave, film i animirani film, strip i dr. kao i društvene mreže i nove medije.

Osim predavanja i radionica, polaznici i polaznice Škole će imati mentorsku podršku tokom istraživačkog rada i pisanja autorskih članaka, organizovaće debate i tribine. Najbolji članci će biti objavljivani na našem portalu, u magazinu “Promaja” i partnerskim medijima.

ŠTA “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI” NIJE?

“Škola medijske pismenosti” nije škola novinarstva. Iako se bavimo mnogim temama značajnim za buduće novinare i novinarke od ove Škole nemojte očekivati da vas nauči tehnikama lepog pisanja ili da zameni ili nadomesti stučnu praksu.  Program je fokusiran na medije u najširem smislu, na kompletnu kritičku analizu svih oblika medija, uključujući i masovnu kulturu i kulturu zabave, a pre svega kroz prizmu ljudskih prava.

 

OČEKIVANJA OD POLAZNIKA I POLAZNICA:

– Redovno prisustvo na predavanjima i radionicama (na najmanje 80% programa)
– Aktivno pisanje tekstova/članaka (na dvonedeljnom nivou)
– Učešće u propratnim aktivnostima (javne tribine/debate) ili pisanje završnog rada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here