Konkurs – Centaara za marginu – Škola medijske pismenosti

  Datum Isteka: 15/03/2018

  Udruženje građana „Centar za marginu“ upisuje treću generaciju polaznika i polaznica programa „Škola medijske pismenosti“!

  Program je namenjen učenicima/cama srednjih škola i studentima/kinjama osnovnih studija svih fakulteta. Učešće u programu je besplatno i ne iziskuje specifično predznanje o temama kojima ćemo se baviti. Broj polaznika i polaznica je ograničen, a prijave traju do 19. marta u 23:59. Nakon pregledanja svih prijava najbolji kandidati i kandidatkinje će biti pozvani na intervju pre donošenja konačne odluke.

  Nova generacija će predavanja slušati u okviru prolećnog semestra koji će trajati od 24. marta do 09. juna 2018. godine, svake subote u poslepodnevnim terminima (15-18h). Predavanja se održavaju u Beogradu.

  LINK za prijave: https://drive.google.com/open?id=1cXSGcMyElPhR5HIJ4i2TKsFbF_qlB2DfTonJC1xw2LU

  Prijavljivanje se obavlja putem online formulara ili slanjem CV-a i motivacionog pisma na adresu: [email protected]

   

  ŠTA JE “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI”?

  ŠMP je inovativan jednosemestralan program usmeren na sva osnovna uporišta medijske pismenosti, te podeljen u četiri segmenta:

  – Razvijanje ličnih strategija i alata za postizanje medijske pismenosti – osnaživanje na individualnom nivou
  Jačanje teorijskog znanja iz oblasti masovnih medija i novih informacionih tehnologija
  Kritička analiza masovne kulture i kulture zabave
  Primenjeno znanje – rad u timovima, pisanje i objavljivanje autorskih članaka, saopštenja i istraživački rad

  Ovako koncipiran, ovo je program koji omogućava individualni razvoj, sveobuhvatno teorijsko i akademsko znanje, kao i praktično znanje i konkretne alate za praćenje i monitoring medijskih sadržaja. Program predstavlja spoj akademskog pristupa medjima, primenjenog praktičnog znanja i aktivizma.

  Predavanja su organizovana u dva modula:

  Modul masovnih medija obuhvata domen novinarstva, etike, medijskog sadržaja, kreiranje medijskih poruka, vlasništva i dr.
  Modul “masovna kultura” obuhvata sadržaje popularne kulture i kulture zabave, film i animirani film, strip i dr. kao i društvene mreže i nove medije.

  Osim predavanja i radionica, polaznici i polaznice Škole će imati mentorsku podršku tokom istraživačkog rada i pisanja autorskih članaka, organizovaće debate i tribine. Najbolji članci će biti objavljivani na našem portalu, u magazinu “Promaja” i partnerskim medijima.

  ŠTA “ŠKOLA MEDIJSKE PISMENOSTI” NIJE?

  “Škola medijske pismenosti” nije škola novinarstva. Iako se bavimo mnogim temama značajnim za buduće novinare i novinarke od ove Škole nemojte očekivati da vas nauči tehnikama lepog pisanja ili da zameni ili nadomesti stučnu praksu.  Program je fokusiran na medije u najširem smislu, na kompletnu kritičku analizu svih oblika medija, uključujući i masovnu kulturu i kulturu zabave, a pre svega kroz prizmu ljudskih prava.

   

  OČEKIVANJA OD POLAZNIKA I POLAZNICA:

  – Redovno prisustvo na predavanjima i radionicama (na najmanje 80% programa)
  – Aktivno pisanje tekstova/članaka (na dvonedeljnom nivou)
  – Učešće u propratnim aktivnostima (javne tribine/debate) ili pisanje završnog rada

  PODELI
  Teodora Šćepanović
  Članica PR tima. Studentkinja Politikologije Fakulteta Političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Smatra da je prvenstveno rad na sebi cilj i sredstvo svake značajne društvene promene.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here