KUDA u decembru?

Dugo planirani odmor, opuštajući vikend ili spontani izlet, razmišljate kuda biste otišli u decembru?

Autori rubrike Kompas kaže Srbija vam predlažu destinacije prikladne za tekući mesec.  Naše preporuke su planine Šumadijske grede, tačnije, Rudnik i Kosmaj, misteriozna planina Rtanj i idilični Sremski Karlovci.

Rudnik

Na samo 100 km od glavnog grada smeštena je jedna od najlepših planina Srbije – Rudnik.  Sa devet vrhova viših od 1.000 m nadmorske visine, nestvarnom prirodom i burnom istorijom, ova planinska lepotica predstavlja pravi izazov za sve ljubitelje prirode. Rudnik je 1922. godine proglašen za vazdušnu banju, pa se pored avanturističkih izazova na planini može  potražiti i najbolja medicinska pomoć.

Ako ste željni avanture uz to i voljni da naučite nešto, obavezno posetite Ostrvicu, Gradove, Misu, Spomenik Arseniju Lomi, Crkvu Svetog Đorđa i najviši vrh Rudnika – Cvijićev vrh sa 1.132 m. Rudnik će svoje goste dočekati bogatim kulturno-sportskim sadržajem među kojim će zabavu naći najmlađi i najstariji. Ne mogu se  izostaviti ni lokalni specijaliteti, zbog kojih nikada nećete poželeti da napustite ovu planinu.

Biću slobodna da vam lično preporučim Planinarski dom i Šumsku kuću, jer ambijent  ostavlja bez daha u bilo koje doba godine da ga posetite. Zamislite kako prvu jutarnju kafu pijete okruženi stablima, crvkutom ptica uz posmatranje poneke plašljive veverice.

Kosmaj

Kosmaj je ime dobio od keltskih reči cos – šuma i maj – planina. Rimljani su sa razlogom verovali da na Kosmaju živi boginja prirode Maja. Planina je obrasla bukovom, hrastovom i četinarskom šumom. Iz šumadijske ravnice izdigla se planina visoka nesto više od 600 metara nadmorske visine. Blagi uspon za planinare amatere i ljubitelje šetnje. Predeo pitom i lep u svako doba godine.

Nekada je Kosmaj nazivan i “Sveta Gora” zbog sedam manastira koji su ga krasili. Danas, postoje samo četiri. U rekonstrukciji manastira Tresije, Pavlovac i Kasteljan učestvovao je jedan srednjovekovni vladar. Despot Stefan Lazarević je pored toga što je obnovio ove verske i kulturne spomenike, očigledno bio zaljubljenik u prirodu, na planini je imao svoj konak gde je odmarao i išao u lov.

Putevi i staze su razgranati po planini tako da se i oni kojima orjentacija nije jača strana, prateći mape postavljene na nekoliko mesta, neće izgubiti. Kratkom šetnjom po stazama oivičenim šumom, dolazi se do kako mnogi tvrde simbola Kosmaja, spomenika borcima poginulim u Drugom svetskom ratu. Spomenik je podignut sedamdesetih godina prošlog veka i sastoji se od pet betonskih krakova.

Nešto što ne smete ostaviti za sledeći put svakako je manastir Kasteljan od koga su  danas ostale samo ruševine. Ušuškan u šumi, postavljen je u bajkovitom okruženju a zidovi su sastavljeni od kamenih blokova u kojima se nalaze fosilizovani ostaci školjki.

Nakon posete ovom mestu, zadovoljićete avanturistički duh  otkrićem nečeg novog.

Rtanj

Planina Rtanj (1.560 m) nalazi se u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, u blizini jednog od najznačajnijih banjskih centara u Srbiji – Sokobanje, kao i u blizini Boljevca. Za Rtanj se vezuju brojne legende i misterije. Neke od njih su da se unutar planine nalazi heliodrom na koji sleću vanzemaljci sa svojim čudnim letelicama, da iznad vrha nadleću svetleće kugle, u bunarima su viđene pastrmke, kao i  da su tu piramide.

Mogu se čuti priče o zlatu i draguljima u utrobi planine i legenda o  dvorcu čarobnjaka koji je postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina. Takođe, planina Rtanj  je mesto gde su zvezdane kapije koje vode do zvezde Sirijus odakle smo potekli, barem neki od nas. Zvezdana kapija je vremensko prostorno dimenzionalni prolaz koji vam omogućava putovanje kroz prostor i vreme.

Podsetimo se misterije da će vanzemaljci zaštititi sve one koji se nadju na Rtnju 21. decembra 2012. kada je „bio“ kraj sveta. Naravno, oni će napraviti zaštitno polje da zaštite sopstvenu bazu od uništenja, ali ono će obuhvatiti i jedan širi krug od par kilometara. Postoji još mnogo toga što raspaljuje maštu i najvećih racionalista. Rtanj je pravo mesto za sve oni koji vole misteriju, ali i za planinare. U blizini su Sokobanja i Rtanj selo, a u podnožiju etno centra „Balašević“

Sremski Karlovci

Zima i sneg ne moraju biti rezervisani isključivo za planinu. Ovog decembra možete uraditi nešto sasvim drugačije i  otići u Sremske Karlovce. Oduševiće vas zimska idila sremske ravnice. Sremski Karlovci se nalaze na obali Dunava i obroncima Fruške gore, savršeno za kompletan ugođaj.

Poznati po pesmi Branka Radičevića u kojoj sa naklonošću kaže “Oj ,Karlovci mesto moje drago”, po Karlovačkoj gimnaziji, lepim Sremicama i dobrom vinu. Karlovci su muzej na otvorenom, prepun kulturno-istorijskih spomenika. Turisti nepravedno, najčešće dolaze tokom leta i proleća, međutim Karlovci su u svakom godišnjem dobu lepi, imaju drugačije lice i nude drugačiji doživljaj.

Zimi možete šetati Vojvođanskom ravnicom i uživati u škriputanju snega pod čizmama i vrućem kestenju. Tu je i atraktivniji način obilaska grada – važnja sankama, idealna za parove. Ako vam zima nije zima bez vratolomija na snegu, možete otići na Frušku Goru, na oko 500 m nadmorske visine i oprobati se u snoubordu.Nakon dana provedenog napolju, možete se ugrejati uz čašicu najboljeg Karlovačkog vina u nekom od podruma ili vinarija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here