Med – magični lek iz prirode

Hranljiva i lekovita svojstva meda su poznata još od antičkog doba. Ova žutosmeđa tečnost slatkog ukusa i prijatnog mirisa proizvod je pčela radilica, pored drugih pčelinjih proizvoda kao što su vosak, propolis i matični mleč. Apiterapija je oblast alternativne medicine koja se bavi pročavanjem pčelinjih proizvoda i meda kao najpopularnijeg leka iz prirode.

drvena kasika za med
Izvor: https://pixabay.com

Osnovni sastojci meda

Osnovni sastojak meda je invertni šećer. Pored njega, tu su i voda, vitamini ( C, E, A, B kompleks), enzimi, boje, mineralne materije, ribonukleinske kiseline, saharoza i dekstrini. Zaslužan za veliku energetsku vrednost meda je invertni šećer koji se potpuno resorbuje iz digestivnog trakta i brzo prelazi u ćelije u kojima se metaboliše.

Zato se med preporučuje, pre svega, deci, starijim ili bolesnim osobama. Koristi se u kozmetici, kao antiseptik i za zarastanje manjih oštećenja kože i sluzokože. Koristi se u prevenciji prehlada i za ublažavanje kašlja. Takođe, med ispoljava i antibakterijsko dejstvo.

Vrste meda

Postoji desetine vrsta meda koji se razlikuju po načinu dobijanja, geografskom području kao i od vrste paša sa kojih potiču. Oni se međusobno razlikuju po boji, teksturi i kvalitetu. Neke od najpoznatijih vrsta meda su livadski, šumski, bagremov i lipov med.

Kako se med koristi?

  1. Koristiti plastičnu ili drvenu kašičicu, nikako metalnu da ne bi došlo do oksidacije.
  2. Bolje je rastvoriti ga u toplom čaju ili mleku, nego uzeti direktno.
  3. Piti ga na prazan želudac.
  4. Odojčadi se ne sme davati med, jer još nisu razvila imunitet.

Med je definitvno najslađi lek koji možete koristiti i zato sledeći put kada osetite umor ili potrebu sa slatkišima, umesto čokolade nahranite svoj organizam ovom prirodnom poslasticom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here