Muškarčine u Prištini, puna sala Narodnog pozorišta Kosova na nogama!

Sada već kultna predstava Muškarčine, koja je nastala u produkciji Centra E8 i Bitef teatra, imala je gotovo istorijsku priliku da bude ispraćena ovacijama u  Prištini u punoj sali Narodnog pozorišta Kosova.

Predstava Muškarčine koja će uskoro proslaviti stoto izvođenje,  kraj novembra provela je na  Kosovu. Predstava je izvedena po drugi put u Domu kulture Gračanica, 29. novembra, dok je  30. novembra u dva termina premijerno odigrana u Prištini.

Svesni činjenice da je retkost da se sa scene Narodnog pozorišta Kosova čuje srpski jezik, organizatori i izvođači sa nestrpljenjem su čekali reakcije pozorišne publike u Prištini. Sa prevodom na albanski i engelski jezik više od 350 ljudi, od kojih su većina bili mladi, gledalo je predstavu sa zadovoljstvom, razumeli su duhovitosti, a još pažljivije pratili su deo koji se bavi kontekstom odrastanja dečaka kroz istorijske činjenice, kojim smo svi svedočili. Na kraju umetnost je još jednom dokazala da prevazilazi politički nametnute okvire, da na Balkanu postoje dečaci koji se bore sa istim stereotipima i pitanjima, koji su spremni da izađu iz kutije i predstavu nagrade ovacijama, zbog njenog sadržaja, a ne jezika na kom je taj sadržaj izgovoren.

Mladi glumci i koautori Alek Surtov, Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Nikola Pavlović, Uroš Novović i  Rastko Vujisić,  prikazuju na šaljiv i duhovit način kako treba da izgleda pravi muškarac u Srbiji. Osvrćući se na istoriju i atmosferu u kojoj su odrastali, vrlo su ubedljivi u svojoj misiji koja glasi:  Budi muško, onako kako ti hoćeš, a ne onako kako drugi misle da treba! Izađi iz kutije.

Osnovna tema predstava Muškarčine je maskulinitet i način na koji se muškost tretira, odnosno formira u našoj kulturi. Tekst i režiju, potpisuju Vojislav Arsić I Milena Bogavac,  a u Beogradu je možete gledati u Bitef teatru, 10. decembra od 20.00 časova.

Tačno četiri godine od prvog izvođenja predstave Muškarčine, Marko Panajotović glumac, osvrnuo se i sa nama podelio svoje razumevanje reakcija publike na predstavu.

Rodna ravnopravnost, predrasude o ulozi muškarca u porodici, obrazovanju, o identitetu individue, tema su naše predstave Muškarčine. Iz svoje vizure, iz svojih iskustava, sa kritičkim gledanjem na stavove bliske okoline i društva u kome živimo postavljamo pitanja odakle potiču društveni  problemi, koji su njihovi uzroci i da li možemo da ih sprečimo i kako. Kroz predstavu ne namećemo svoje stavove kao jedino ispravne. Zato nam je bitno da je vide ljudi iz raznih sredina, da osetimo rekciju gledalaca i saznamo njihove stavove. Publika oseća našu iskrenost i dobronamernost i uz aktuelnost teme čini da je dobro prihvaćena i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Berlinu, Bolonji i svuda gde smo je igrali, u velikim pozorištima, školskim salama, na Kalemegdanu… Tridesetog novembra predstava je igrana na sceni u Prištini. Publika je osetila da ne postoji namera nemetanja mišljenja, već izneošenja vlastitog i interaktivnog saznavanja njenih stavova. Stekao se, na osnovu reakcija tokom i po završetku predstave da su gledaoci-učesnici predstavu prihvatili i pored jezičke barijere, i brojnih predrasuda taloženih godinama i dugotrajnim aplauzom iskrenost i hrabrost, srušili je neku barijeru.

Gostovanje predstave  Muškarčine omogućila je Misija OEBS-a na Kosovu, a dnevni termin izvođenja bio je rezervisan za zaposlene u ovoj Misiji, koji su su uverili u mogućnost stvaranja edukativnog i umetnički kvalitetnog sadržaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here