Zašto ZNATI zapravo znači DELITI?

Petnaestak učenika niških gimnazija imali su prilike da na početku ove školske godine pohađaju jedan zanimljiv seminar. Kako govore naučnici? Zašto ih retko ko razume? Ima li načina da svoja istraživanja učine zanimljivim široj javnosti? Šta je to naučno-popularan način prezentacije?

Naučnici su ljudi koji vode računa o činjenicama, pišu naučne radove za ozbiljne časopise i koriste poseban skup reči poznat stručnjacima kao što su i oni. Međutim, rezultati naučnih istraživanja potrebni su svakome od nas. Na neki način, odgovornost je svakog naučnika da svoj rad podeli sa javnošću, a to zahteva sasvim drugačiji pristup komunikaciji.

Znate li sve one Power Point prezentacije sa gomilom teksta koji ne možete da razumete? Već smo zašli u 21. vek, postoji toliko besplatnih onlajn i oflajn alata – mora da možemo bolje od toga!

~Milan Petrović, predavač na seminaru.

Dominantni izvor informacija je internet, a to je uslovilo da se informacije više nego ikada „upijaju“ vizualno. Osim profesionalnih alata za obradu slike i montažu video materijala, tu je i veliki broj onlajn alata koji su besplatni i dostupni svima. Napraviti infografiku, tajmlajn ili grafikon bilo koje vrste lakše je nego ikada, a slike se mogu obrađivati i na sajtovima koji se za to specijalizuju.

Onlajn servisi kao što su Canva, Timetoast, Myhistro, Venngage i Vizualize sasvim su besplatni i mogu u velikoj meri poboljšati svaku prezentaciju.

Za Alberta Ajnštajna se često vezuje misao da ono što ne možeš elegantno objasniti, zapravo ni sam ne razumeš. Ponekad se naučnici i sami pomalo prve važni, ali često nije lako odstupiti od naučnog diskursa kada govorite o temi kojoj ste posvetili toliko pažnje.

Upravo zbog toga je važno makar načiniti pokušaj da se kompleksan koncept predstavi plastično, bez teško razumljivih izraza i što je više moguće vizualno. Svedoci smo popularnosti TED i TEDx govora koji u samo nekoliko minuta mogu da prenesu veliki broj činjenica. Neki od tih govora su animirani i beleže veliki broj pregleda. Svedoci smo da za sve veći broj takvih video materijala postoje dobri prevodi, a sve češće se koriste i na redovnim časovima u školi.

„Naučili smo mnogo u veoma kratkom periodu i čuli smo mnogo praktičnih stvari. Sve vreme se pitam zašto nam predavanja u školi nisu tako zanimljiva i šarena kao prezentacije koje smo ovde videli i pokušali da sami napravimo. Volela bih da je bilo više vremena da isprobamo sve što smo naučili u praksi, ali sam sigurna da će za to biti prilike i u školi i kasnije na fakultetu“, jedna od polaznica seminara

Seminar „Znati znači Deliti“ ove godine podržao je Centar za promociju nauke (CPN), a izveden je u Regionalnom centru u Nišu. Posle povoljnih utisaka polaznika, organizacija „Nauči me“ planira da dalje razvije i proširi ovaj seminar i ponudi ga ponovo već početkom 2017. godine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here