Nagrađeni pobednici konkursa – Srbija i Rusija: šta nas spaja i objedinjuje

Narodna biblioteka Srbije, jedan od najznačajnijih hramova kulture, bila je domaćin manifestacije nagrađivanja pobednika literarnog konkursa za decu i omladinu Srbija i Rusija: šta nas spaja i objedinjuje.

Konkurs je organizovan po drugi put na inicijativu kompanije ruskih železnica „RŽD Internešnl”, a uz podršku srpskog odseka međunarodnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, pravoslavnog dečijeg časopisa SPC „Svetosavsko zvonce”i međunarodnog omladinskog pokreta „Youth Time”.

Srbija i Rusija

U trci za nagrade našlo se više od 1000 radova učenika osnovnih i srednjih škola iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Vredne nagrade dobilo je 18 autora, dok su 22 pohvaljena. Pobednici su proglašeni u tri starosne kategorije, a „Svetosavsko zvonce” obezbedilo je za njih desetodnevni boravak na Krfu. Svečanosti je prisustvovao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je  rekao da su mladi ovom prilikom pokazali izuzetno poznavanje istorije Srbije i Rusije.

12369717_10207999787977576_969004371_oJana Baluzina, direktorka za humanitarna pitanja „RŽD Internešnl” i predsednica žirija, izjavila je da izabrati najbolje nije bio nimalo lak zadatak jer su svi radovi vrlo srdačni i dirljivi. Jana se prisetila priče koja je na nju ostavila najjači utisak: „Bila je jedna priča, dečak ili devojčica, ne pamtim tačno ko je napisao. Dete je iz muzičke škole i tako je jednom pustilo neku melodiju. Tu melodiju je čula njegova baka i rekla da je to podseća na dedu. On je tokom Drugog svetskog rata bio zarobljen i odveden u Nemačku. Kada su sovjeti krenuli na Berlin, jednom prilikom hteli su da streljaju Nemce. Jedna osoba se prekrstila na pravoslavni način, to je video jedan vojnik i rekao ’ti si naš’. Oni su ga tada izvukli iz reda i spasili. Odveli su ga u SSSR, a kasnije se on vratio u Srbiju”.

Ono što organizatore posebno raduje jeste to što Rusija u dečijim radovima nastupa kao starija sestra Srbije. U razgovoru sa mladim dobitnicima saznali smo šta za njih predstavlja ova nagrada i šta je to što ih motiviše u stvaranju.

„Svoj rad pisala sam dugo jer sam ga prepravljala više puta. Bilo je mnogo toga što sam želela staviti na papir , a opet trebalo je sve to fino uklopiti“, objasnila je šesnaestogodišnja Kristina Čikara iz Vršca, koja je inspiraciju pronašla u zajedničkoj prošlosti Srbije i Rusije, kao i u njihovoj zajedničkoj kulturi i tradiciji.

Srbija i RusijaZa Mariju Kuzmanović iz Stare Pazove ova nagrada predstavlja potvrdu kvaliteta njenog rada i podstrek da nastavi sa stvaranjem. Marija redovno učestvuje na literarnim konkursima i dobitnica je nekoliko nagrada, a posebno ističe svoj boravak na Krfu sa „Svetosavskim zvoncem“.

12364432_10207999787377561_1716982323_oCarska porodica Romanov inspirisala je Lidiju Marković iz Vranja da napiše svoju priču o ljubavi između Rusije i Srbije, koju završava rečima: „Mnogi bi se možda nasmejali koncima kojim ja povezujem naše zemlje. Našli bi da su oni bezazleni, čak besmisleni i ništa spram tog njihovog gasa i ekonomije. Ali neka, meni ne smeta, dok ja osećam da postoje mnoge devojčice i dečaci u Srbiji i u Rusiji, koji pletu, nežno i bezazleno, ali srcem. To nas spaja, nit vere, sloge i ljubavi. Jedino tako postajemo jedna domovina, jedna otadžbina, jedna dedovina!“

12359656_10207999787777571_733635577_oManifestaciju su svojim nastupima ulepšali i osmogodišnja balerina Karolina Brkić, kao i dečji hor Osnovne škole „B.P. Pinki“ iz Stare Pazove. Svi nagrađeni radovi su objavljeni u Zborniku nagrađenih i pohvaljenih radova.

AUTORKA: Danijela Radovanović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here