Osnovci iz Pančeva u poseti Sankt Peterburgu na poziv Ruskih železnica

Grupa od 19 učenika iz 17 osnovnih škola Pančeva boravila je u Sankt Peterburgu od 13. do 17. jula 2015. godine, kako bi se što bliže upoznala sa ruskom istorijom, kulturom i načinom života. Put je organizovala kompanija „RŽD Internešenel“ („Ruske železnice“), koja realizuje projekat izgradnje i rekonstrukcije železničke infrastrukture Srbije.

Ranije ove godine, napravljen je test od 19 pitanja koji su polagali pančevački osnovci od petog do osmog razreda i na kraju takmičenja formirana je grupa od 19 pobednika koja je za vreme letnjeg raspusta otputovala u Sankt Peterburg na poziv predsednika RŽD Vladimira I. Jakunjina.

Ispred muzeja

Tokom pet dana deca su posetila hram „Spasa-na-Krovi“, „Isakijevsku sabornu crkvu“, „Malu Oktobarsku železnicu“ gde sav posao oko vozova i železnica obavljaju njihovi vršnjaci koji tu ujedno i uče školu, muzej Ermitaž, carski dvor Peterhof, Muzej železničkog saobraćaja na Varšavskoj železničkoj stanici, a pogledali su i balet„Krcko Oraščić“ u Marijiniskom pozorištu. Boljšoj dvorac i Nižnjij park s fontanama u Peterhofu zadivili su ih svojom veličanstvenošću, dok su ih njihovi vršnjaci na „dečijoj železnici“ zaintrigirali svojom profesionalnošću u toka ranom dobu.

Učenici su u obilasku zgrade železničke stanice Male Oktobarske železnice imali poseban deo programa, koji je izazvao najveće interesovanje, a bila je vožnja vozom „Skazka“ od stanice Kupčino do stanice Carskoseljskaja (grad Puškin). Zajedno sa srpskim školarcima i njihovim pratiocima, predsednik „RŽD“ Jakunjin je proveo 30 minuta u vožnji.

Jedan vrlo interesantan detalj se dogodio na trgu ispred muzeja Ermitaž gde su osnovci iz Srbije  uputili poruku ruskim kosmonautima koja će im biti prikazana pri poletanju.

Kompanija „RŽD Internešenl“ planira velike projekte u Srbiji u narednom periodu kao što su izgradnja dvosmerne pruge na relaciji Beograd – Bar, ali i izgradnju pruge  na relaciji Stara Pazova – Novi Sad. Takođe, u okviru svih projekata, opet će poseban akcenat biti stavljen i na razmenu srpskih i ruskih učenika koji će kroz programe slične ovom iz Sankt Peterburga učiti kulturu, istoriju i tradiciju prijateljskog naroda.

Uskoro očekujte video reportažu za svaki dan boravka osovaca u Sankt Peterbrug.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here