Otvoren poziv za stipendije u okviru WikiLive 2018 konferencije

 

Urednici Vikipedije po četvrti put će se okupiti na VikiLajv konferenciji. Ove godine konferencija će biti u znaku 15 godina Vikipedije na srpskom jeziku, a održaće se u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, 14. i 15. aprila. U cilju povećanja raznolikosti i decentralizacije, pozivamo zainteresovane urednike van Beograda da se prijave za dobijanje stipendije koja pokriva putne troškove, troškove smeštaja i hrane tokom konferencije. Zainteresovani se mogu prijaviti putem formulara, do 15. marta, 23:59.

VikiLajv konferencija je lokalno okupljanje Vikipedijanaca koje se organizuje od 2015. godine. Tokom godina okupila je brojne urednike Vikipedije, članove Vikimedije Srbije i nove volontere koji su imali želju da se uključe u aktuelne projekte. Za rad na najvećem kolaborativnom projektu neophodno je umrežavanje saradnika u cilju kreiranja boljeg sadržaja i politika po kojima Vikipedija funkcioniše. Upravo je VikiLajv mesto na kome se urednici mogu upoznati, pokrenuti zajedničke akcije ili predložiti zajednici neku novu ideju.

Imajući u vidu da se događaj održava u Beogradu, a Vikipedijanaca ima svuda po Srbiji, Vikimedija Srbije će obezbediti 20 stipendija za one koji imaju želju da prisustvuju ili doprinesu na neki način konferenciji. Stipendistima možemo obećati edukativni deo programa koji će se sastojati od interaktivnih prezentacija i radionica o aktuelnim temama na Vikipediji, o masovnim unosima, o iskustvima urednika, kao i o tome šta se sve izdešavalo za ovih 15 godina koliko Vikipedija postoji. U svojoj prijavi, stipendisti mogu naglasiti šta žele da čuju u okviru programa ili mogu predložiti temu koju žele da predstave. Pored edukativnog dela, važno nam je i druženje pa će učesnici uživati u organizovanim turama i neformalnim događajima.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanjem jednostavnog formulara za stipendiste. U vašoj prijavi istaknite šta vas je najviše motivisalo da se prijavite i da li ste do sada, na neki način, doprinosili Viki projektima. Stipendija obuhvata pokrivanje troškova prevoza, smeštaja i hrane. Stipendisti će biti smešteni u hostelu Bongo. Ukoliko ste iz Beograda, ili vam nije potrebno pokrivanje pomenutih troškova, možete se registrovati za učešće na konferenciji na ovom linku.

Posebnu podršku projektu pružio je Srpsko-korejski informatički pristupni centar u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, u kome će se održati konferencija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here