Pančevački muzej – Uniforme, medalje i ordeni JNA

Uniforme,medalje i ordeni  JNA

Narodni muzej Pančeva je mesto koje je od izuzetnog značaja za grad Pančevo, ali je takođe od velikog značaja i za celu Srbiju. Sama zgrada muzeja je impresivna ,datira iz 1833 godine. Građena je u stilu neoklasicizma ,prava je arhitektonska lepotica . Ova impozantna građevina, poznata je kao zgrada Magistrata , jer je u njoj više od jednog veka bila smeštena uprava grada. Dominira na Trgu kralja Petra, u strogom centru grada i privlači paznju posetilaca, čuva kulturu i neretko biva i  scenografija muzičkih spotova. Muzej  je aktivan pa  pored standardne  muzejske postavke ovde se često mogu videti i razne druge izložbe zanimljivih predmeta i izložbe slika. Ovaj put povodom obelezavanja dana grada Pančeva 9.novembra otvorena izložba „Uniforme,medalje i ordeni  JNA“ .

Uniforme,medalje i ordeni JNA-Plakat Narodnog muzeja grada Pančeva

Izložba „Uniforme ,medalje i ordeni“ , je zapravo jedinstvena kolekcija predmeta gospodina Vuka Jokanovića poznatog  Pančevačkog kolekcionara. Gospodin Jokanović je ustupio predmete iz svoje privatne kolekcije  kako bi posetiocima približio JNA i vreme kada su naši preci nosili ponosno ordenje na svojim grudima. Ako ste zaljubljenici u istoriju i želite da vidite uniforme koje su nosili vojnici , zastavnici, pukovnici , kapetani, ali i one koje su nosile istorijske ličnosti poput Petra Garašanina  i Josipa Broza Tita, imate vremena.  Postavka „Uniforme, medalje i ordeni“  traje do 14. decembra.

U sklopu stalne postavke muzeja takođe možete videti interesantne predmete iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, umetnosti. Slika Paje Jovanovića „Seoba Srba“  zauzima posebno mesto u muzeju, kao i zbirka slika Uroša Predića. Zastava Srpskog Vojvodstva iz 1848, keramički predmeti stari 7000, „Pančevac“ dok je bio na početku svoje karijere su samo neki od interesantnih predmeta koje možete videti u muzeju . Enterijer stare banatske kuće, stari zanati i priče o Starčevačkoj kulturi će vas sigurno vratiti u prošlost .

Ne preostaje mi ništa drugo, osim da vas pozovem da dođete i utiske napišete u komentaru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here