„Park Minijatura“

Da li ste znali da se u neposrednoj blizini Despotovca nalazi „Park Minijatura“ u kome su izložene makete srpskih manastira i crkava? Da je to trinaesti park takvog sadržaja u Evropi, a u svetu četrdeset i sedmi?

park minijatura

Na izlazu iz Despotovca, na prvom kilometru prema Resavskoj pećini nalazi se „Park Minijatura“. „Park Minijatura“ je jedinstvena turistička ponuda ne samo opštine Despotovac već i cele Srbije. Park se prostire na površini od 30 000 m2.

Nastao je tako što je bivši rudar Milenko Ilić uzeo otpremninu iz rudnika „Rembas“ 2005. godine i celokupnu ušteđevinu uložio u izgradnju „Parka minijatura“ najznačajnijih crkava i manastira u Srbiji. Park je otvoren 2009. godine a za prvih četiri godine postojanja, posetilo ga je više od 25.000 turista iz Srbije i sveta.

Više od nekoliko godina trajala je izrada maketa. Rezultat je trenutna postavka srednjovekovnih manastira i naših srpskih kuća.  Na jednom mestu se mogu videti 20 najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne arhitekture u proporciji 1:17.
Mogu se videti makete manastira Manasije, Ravanice, Gornjaka, Ljubostinje, Kalenića, Lazarice, Žiče, Studenice, Petrove crkve, Gradac, Gračanice, Bogorodice Ljeviške, Visokih Dečana, Velike Remete, Mileševe staće i Pećke patrijaršije, u parku se nalazi i maketa jednog ruskog manastira u znak zahvalnosti i saradnje sa Rusima.

Ovaj jedinstveni park u Srbiji smešten izvan sadašnjeg vremena i prostora vraća nas precima, istoriji i budi u nama divljenje. Ovde se odmaraju oči i duša, a svet oko sebe vidimo iz neke druge perspektive.

Radno vreme: Park je otvoren za posetioce u periodu od 1.aprila do 1.novembra svake godine sa radnim vremenom od 10:00 do 19:00 sati.

Cena ulaznica:

Cena ulaznice je 200 dinara za individualne posetioce, a 150 dinara za organizovane grupne posete.

Obezbeđen je parking, a u sklopu parka radi kafe bar sa bezalkoholnim pićima kao i suvenirnica.

U blizini Parka minijatura možete posetiti manastir Manasiju, Resavsku pećinu, prelepo Krupajsko vrelo i vodopad Veliki Buk.

Uživajte!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here