Ribolov uz pomoć kormorana u Kini

  Kormoran važi za omraženu pticu među ribolovcima u Srbiji, ali na drugom kraju sveta, u Kini, kormoran se koristi za pecanje.

  Kormoran
  U Kini, umesto udice za pecanje, ribolovci u  te svrhe koriste kormorane. Oni ovim pticama oko vrata vezuju slamku, dovoljnu da im se disanje ne zaustavi, a da uhvaćenu ribu ne mogu da progutaju. Kormorani su sposobni da gnjure za plenom i do 15 metara u dubinu. Dobijeni ulov čovek uzima za sebe, a pticu nagrađuje malom ribom. Za jedan dan tim od četiri kormorana može da ulovi oko 300 kilograma ribe. Ovaj način lova u Kini primenjuju već više od hiljadu godina. Kormorani koji love ribu uzgajaju se na specijalnim farmama, gde se tokom godina uče da čoveka smatraju svojim vođom.

  Kormoran se gnezdi i na teritoriji Srbije. Može težiti od 1,5 do 5,3 kilograma i biti dugačak do 120 cm. Smatra se za vrlo inteligentnu životinju.

  Izvor: vokrugsveta.ru

  PODELI
  Natalija Krstić
  Rođeni filolog, rusista. Zaljubljena u putovanja i nove prostore, neko ko voli da piše o svemu što joj zaokupira pažnju. Opčinjena jezicima sveta, živi sa željom da svakome koga upozna na životnom putu dobar dan poželi tako da je razume. Sebe traži u pokretu, stvara u rečima koje piše. Osmeh joj je karta na koju igra.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here