Peruđa – grad mladih, grad umetnika, grad čokolade i jazza

Italijanski grad Peruđa, smešten je u regiji Umbrija, koja se nalazi severoistočno od regije Lazio (glavni grad  Rim). Zauzima centralni deo popularne čizme, odnosno planinskog lanca Apenina, pa je seizmički dosta aktivna i svake godine beleži blage potrese.

Čari Peruđe

Peruđa je mali gradić, sa uskim ulicama, kaldrmom i brojnim stepenicama.  Centar grada (Centro Storico) do koga se dolazi mini metroom, pokretnim ili kamenim stepenicama, nalazi se na vrhu nekadašnjeg srednjevekovnog  zdanja. Na glavnom trgu, uvek prepunom turista, nalazi se veličanstvena katedrala (Duomo) i fontana Maggiore. Dok etrurski luk izgrađen u III veku p.n.e. predstavlja zaštitni znak grada. Univerzitet za strance jedan je od retkih u Evropi, koji prima toliko studenata – i do 5 000 u toku godine, i to najviše iz SAD. Zahvaljujući omladini, grad preko cele godine živi. Različiti jezici, kultura, običaji – isprepletani su u lavirintu ulica koje se seku na brojnim trgovima. Zbog toga je grad interesantan i umetnicima, slikarima, muzičarima koji oplemenjuju prirodni pejzaž svojom maštom, dajući mu poseban pečat.

Panorama Peruđe. Izvor: wikimedia.org

Pešačka zona bogata je muzejima, prodavnicama, restoranima, kafeima, tavernama, i svako može naći nešto za sebe. Kretanje automobilom kroz grad je nepotrebno, naročito ako se aktivan tip turiste, koji voli da istražuje i otkriva. Kurs pripremanja italijanske hrane predstavlja posebnu pogodnost, gde se uz zabavu, nauči i nešto novo.

VIdikovac. Izvor: tuttoggi.info

U toku leta popularan je Umbria Jazz Festival, koji privlači mlade i umetnike. Uz vedre noći i prijatne note, svi se vesele do jutra nekoliko dana. Zvanični program festivala, upotpunjen je žurkama, uličnim paradama i besplatnim koncertima na trgovima. Grad tada živi punim plućima.

Ulična svirka u toku jazz festivala. Izvor: deviantart.net

Kada malo zahladi i dan postane kraći, grad se pretvara u sladak san. Proizvođači slatkiša, prelepih oblika kolača, torti i čokolada iz Italije, Evrope, ali i čitavog sveta, okuplja se da promovišu bogatstvo ukusa. Uz Baci u omotu, odgovara i baci (poljupci) sa partnerom. Ljubav je oslikana u srednjevekovnim ruševinama, u ulicama natrpanim štandovima, u svakom ćošku ovog grada. Sve se pretvara u čokolateriju, koja nudi odlične kombinacije ukusa, različite mešavine, chocolatto caldo, cappuccino, vino rosso e bianco. Kakao iz Južne Amerike stiže u Italiju, obara Ginisove rekorde u pravljenju najveće Peruđina (Perugina) čokolade. Posebni aranžmani i pakovanja svih proizvoda predstavljaju jedinstveni suvenir.

Čokoladna Italija. Izvor: eurochocolate.com

Ovogodišnji festival Eurochocolate traje od 16.10. – 25.10.2015. godine. Okuplja proizvođače, turiste koji prate festival, ali i slučajne posetioce koji ne znajući za isti, nalete na okrepljujući dodir slatkiša.

Ovako je to bilo na preslatkom Eurochocolate festival-u 2014. godine.


Dodatne informacije

Peruđa je od Beograda udaljena 1.140 kilometara, a vožnja traje oko 10 i po sati.

Peruđa
Beograd-Peruđa. Izvor: google maps

U Peruđi nema aerodroma, ali je najbliži u Rimu, sa aerodroma Nikola Tesla postoji nekoliko letova. Od RIma možete železnicom (Trenitalia) ili autobusom doći do grada. Vozovi idu na svakih sat vremena, dok autobusi imaju nekoliko polazaka u toku dana.

Takođe, je važno naglasiti da za ulazak u Italiju nije potrebna viza, a ostalim pojedinostima i pogodnostima možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Za obilazak grada dovoljno je dva dana, ali da biste osetili pravu atmosferu kojom odiše, potrebno je bar tri puta više.

Gotovo svi stanovnici grada razumeju i govore engleski jezik, za razliku od ostalih regija Italije, gde se on manje koristi.

Postoji veliki broj hotela i drugih smeštajnih kategorija koje možete pronaći na sajtu Booking.com.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here