„Poble Espanyol“ ili „Špansko selo“

Kod nas se često može čuti izraz “ko u španskom selu“, jeste li se zapitali kakvo je to „špansko selo“? Ukoliko jeste, ali i dalje imate nedoumice kako ono izgleda, Portal Mladi će Vam otkriti.

Selo. Izvor: barcelona-home.com

Poble Espanyol ili u prevodu na srpski, Špansko selo, je turistička atrakcija koja je bila predviđena da „traje“ samo šest meseci. Međutim,  zahvaljujući velikom uspehu koje je postiglo, održalo se do danas i postala četvrta akrakcija po posećenosti u Barseloni. Dizajnirale su ga katalonske arhitekte Josep Puig i Cadafalch, a sagrađeno je 1929. godine za Svetski sajam i internacionalnu izložbu u Barseloni. Izgradnja Sela je trajala 13 meseci.

Ulaz. Izvor: wikimedia.org

Na ulazu u Selo ćete proći kroz Vrata Svetog Vinsentea, koja predstavljaju repliku ulaza u grad Avilju, najstariji evropski grad.

Zakoračite u ulicu Calle de Los Arcos i osetite čari Andaluzije. Mnoštvo belih kuća i šarenog cveća, pokazuju koliki je uticaj arapska arhitektura, ali i kultura imala na ovaj španski kraj.

Deo Sela. Izvor: toniweb.com

Pored arhitekture, koja je zadivljujuća, u Španskom selu možete osetiti i ukuse Španije. Mnoštvo vinarija, restorana i poslastičarnica, omogućavaju Vam da probate najbolje od onog što vam ova zemlja nudi.

Arhitektura. Izvor: everythingbarcelona.net

Svakako posebna atrakcija je poseta staklariji, gde možete uživo gledati kako vešti majstori prave razne stvari od stakla.

Na 49.000 m2, na kojima se prostire Selo, možete videti 117 zgrada, ulice i trgove, koji predstavljaju adaptaciju arhitektonskih stilova koji se mogu pronaći širom poluostrva.

Manifestacija u Selu. Izvor: www.poble-espanyol.com

Ukoliko se umorite od šetnje po toploj Barseloni, predah sa prvim časovima mraka, možete potražiti upravo u Selu, kada se organizuju brojne kulturne manifestacije.

Ako ste već posetili Špansko selo, rado bismo čuli vaše utiske, koje uvek možete ostaviti u komentaru, a ako do sada niste imali prilike da ga posetite, kofere u ruke i pravac Barselona!


Dodatne informacije

Selo se nalazi nedaleko od centra Barselone, i ulaz  košta 9,50 evra.

Selo je od Beograda udaljeno oko 2.000 km kopnenim putem. Do Sela se može stići i vazdušnim putem, letovima sa aerodroma Nikola Tesla. Za sada nema direktnih linija sa ovog aerodroma, ali se lako može stići presedanjem u neki od većih evropskih gradova.

Beograd - Barselona

Smeštajni kapaciteti su raznovrsni, i na Booking-u je moguće pronaći smeštaj za 10 noćena po osobi za oko 20.000 rsd, u nekim od hostela, dok su cene u hotelima dosta više.

Takođe, je važno naglasiti da za ulazak u Španiju nije potrebna viza, a ostalim pojedinostima i pogodnostima možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here