Tajni jezik lepeza

Još od viktorijanskog doba, lepeze su poznate kao jedna vrsta modnog dodatka, koji je služio za ukrašavanje i naglašavanje stila. Zbog toga se ona često dekorisala detaljima kao što su drago kamenje, biseri i sl. Pored ove svrhe, postojala je još jedna, mnogo značajnija, a to je korišćenje lepeze u komunikaciji. Tako je ona ženama služila za zavođenje i slanje tajnih signala muškarcima. Povodom toga, 1740. godine, u magazinu „Gentleman“, reklama je bila posvećena upravo ljubavnom jeziku lepeza.

Prve lepeze koristile su se još u drvenom Egiptu, Kini i Indiji u raznim ceremonijama i praktičnim svrhama. Kasnije, u 15. veku, veoma brzo su postale popularne i nosili su ih i muškarci i žene. Pravile su se od različitog materijala, sa različitim ilustracijama i služile su za rashlađivanje. U 17. veku lepeze su postale potpuni hit, toliko da je Francuska bila centar za izradu ovih modnih dodataka i označavale su bogatstvo i stalež. Prvo su se pravile od papira, zatim ukrašavale perjem i leptirovim krilima, svilom, zlatom i šljokicama. Jednom rečju, u mnogim zemljama lepeza je postala gotovo zaštitini znak.

Kako je uopšte nastao jezik lepeza?

Sloboda žena u komunikaciji često je bila ograničena kroz istoriju zbog društvenih konvencija. Zbog toga su se emocije između muškarca i žene smatrale nepoželjnim. Ovaj jezik je posebno počeo da se razvija prilikom udvaranja, jer je tako žena mogla da muškarcu da do znanja šta oseća. U zavisnosti od pozicije lepeze na telu, da li je sa leve ili sa desne strane, zatvorena ili otvorena, ona je jasno mogla lepezom da iskaže ono što nije smela rečima.

I danas su lepeze deo svakodnevnice, ali ne u tolikoj meri kao ranije, bar kada je komunikacija u pitanju. Pored funkcije za rashlađivanje, one se koriste u mnogim plesovima, najviše u Španiji i Aziji. Ipak, nije na odmet naučiti kako lepeza u svrhe komunikacije može potpuno da promeni vaše mišljenje o ovom modnom detalju.

Lepeza postavljena pored srca – volim te

Zatvorena lepeza pored desnog oka – kada mogu da te vidim?

Poluzatvorena lepeza prislonjena na usnama – možeš me poljubiti

Lepeza naslonjena na desni obraz – da

Lepeza naslonjena na desni obraz – ne

Lepeza nošena preko očiju – žao mi je

Široko otvaranje lepeze – čekaj me

Držanje otvorene lepeze sa desne strane lica – čekaj me

Bacanje lepeze – ne volim te

Držanje lepeze zatvorene – da li me voliš?

Dodirivanje ivice lepeze prstima – želim da razgovaram sa tobom

Naslanjanje lepeze na obraze – želim te

Otvaranje lepeze brzo – verena sam

Nošenje otvorene lepeze u levoj ruci – dođi i razgovaraj sa mnom

Pokrivanje levog uha sa otvorenom lepezom – nemoj odati našu tajnu

Postavljanje lepeze iza glave – ne zaboravi me

Brojanje štapića lepeze – govori u koliko sati je dogovoren sastanak

Držanje zatvorene lepeze pored srca – osvojili ste me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here