Poklanjamo 2×2 karte za predstave Bitef teatra!

Poklanjamo 2×2 karte za svaku od tri predstave koje se igraju u Bitef teatru do kraja novembra:

23.novembar, Prostor za revoluciju“ plesna predstava po konceptu i koreografiji Isidore Stanišić u izvedbi Bitef dens kompanije.

Ova predstava je svojevrsni osvrt na obeležavanje sto godina od Oktobarske revolucije, ali je zapravo promišljenje o današnjem svetu i društvenom poretku u kojem živimo. Gde su danas revolucionarne ideje, i ima li društvo utonulo u žutu štampu, šoping centre i rijaliti programe, snage za otpor, bunt, promenu?

Bitef dens kompanija osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture i koja je omogućila da publika tokom cele pozorišne sezone može da prati kvalitetan plesni teatar. Tokom osam godina postojanja Bitef dens kompanija je realizovala dvadeset sedam plesnih produkcija, i preko sto gostovanja u zemlji i svetu.

26. novembar, „Sprovod u Terezijenburgu“ po komadu  Miroslava Krleže.

Ova predstava nastala je prema istoimenoj priči Miroslava Krleže, evocira atmosferu Austrougarske pred njen krah i traga za odgovorima na pitanja: zašto pametniji popušta, a gluplji pobeđuje i vlada, nekad i sad, u našim krajevima izgleda uvek, i kako to da umetnička dela preživljavaju, i čak su predmet divljenja, dok se umetnici i naučnici ponižavaju i vređaju, mrtvi i živi sahranjuju.

U ovoj tragikomičnoj muzejskoj turi gledaoci će moći da se upoznaju sa artefaktima iz oblasti vojne i političke istorije našeg podneblja, ali i sa intrigantnim detaljima iz života kontroverzne Krležine junakinje i junaka.

27. novembar, „Četiri brata“ po komadu Radovana Tišme.

Estetska stvarnost predstave i neestetska stvarnost (život), kako to označavaju teoretičari, podeljene su „rampom“, rampa je igraonica između te dve paralelne stvarnosti koja postaje jedinstvena stvarnost u glavi gledaoca. Naime, ako gledalac dođe na pozornicu, rampa i dalje ostaje između njega i glumaca, ili ako glumac siđe u gledalište i dodirne gledaoca, stvar se bitno ne menja jer rampa ostaje, rampa je, u stvari, uslov da predstava postane moguća.Upravo kroz tu rampu struji celokupni životni proces i napaja i „obnavlja“ stvarnost predstave koja se zapravo odigrava u svesti gledaoca.

Zahvaljujući rampi predstava i jeste „više i manje od života“. To je neuhvatljiva granica na kojoj se dodiruju vanpozorišna i pozorišna stvarnost, mesto na kome se „životni proces“ pretvara u „estetsku stvarnost“ – umetničko delo.

Ova predstava prvi put gostuje u Bitef teatru.

 

Sve predstave počinju u 20 časova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here