Portal Mladi vas vodi na Festival evropskog filma – nedelja 24. maj

Četvrti Festival evropskog filma biće  otvoren u utorak, 19.  maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sa početkom u 19.30 sati,  projekcijom srpskog filma „Ničije dete“ – dobitnikom mnogobrojnih nagrada, među kojima su i čak tri prestižne nagrade na Venecijanskom filmskom festivalu. Festival će otvoriti šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

Na ovogodišnjem Festivalu u Domu omladine Beograda će od 19. do 24. maja biti prikazano ukupno 19 filmova u čijoj su produkciji ili koprodukciji učestvovale 22 zemlje članice EU. Među odabranim filmovima se nalaze i ovogodišnji laureati na vodećim međunarodnim filmskim festivalima, poput festivala u Kanu, Berlinu, Veneciji ili na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

Portal Mladi u saradnji sa EU Info centarom vas vodi na sve projekcije sa ovogodišnjeg Festivala. Pratite našu FB stranicu, od 17. maja krećemo sa podelom karata i delićemo  ih dok ne podelimo za sve projekcije.

Svakoga dana u 12h ćemo postaviti objavu na FB stranici sa informacijama o podelili karata!

PRATITE NAS!

Nedelja, 24. 05, 12:00

Zimski san (Kis Uykusu, Francuska/Nemačka/Turska, 2014, 196min)

  • Režija: Nuri Bilge Ceylan
  • Uloge: Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag
  • Nagrade: Zlatna palma za najbolji film, Nagrada FIREPRESCI na festivalu u Veneciji

Jedan od najboljih filmova poslednje decenije u režiji kultnog reditelja koji svakim novim filmom pomera granice. Ajdin, bivši glumac, vodi mali hotel u Anatoliji sa svojom mladom suprugom Nihal i sestrom koja pokušava da prebrodi razvod braka. Kada u zimu padne sneg, njihov hotel postaje skrovište, ali i mesto na kome se ispoljavaju nagomilani sukobi između njih troje.

Nedelja, 24. 05, 17:00

Srce, srculence (Serce, serduszko, Poljska, 2014, 114min)

  • Režija: Jan Jakub Kolski
  • Uloge:Marysia Blandzi, Julia Kijowska, Marcin Dorocinski

Film o ostvarenju sna i upornosti, koji podseća na veliki hit „Bili Eliot“, jedan od najuspešnijih filmova poslednjih godina u Poljskoj. Topla priča o jedanaestogodišnjoj devojčici Mašenjki koja živi u sirotištu i pokušava da se upiše u baletsku školu u Gdanjsku. Kako bi stigla na prijemni ispit, Mašenjka beži iz sirotišta i sa nastavnicom Kordulom putuje kroz Poljsku.

Nedelja, 24. 05, 19:00

Destinacija Serbistan (Srbija, 2014, 94min)

  • Režija: Želimir Žilnik
  • Nagrade: Najbolji dugometražni dokumentarni film na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma; Nagrada Ministarstva inostranih poslova Nemačke za umetničku originalnost koja stvara kulturnu raznolikost (Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity)

Najnovije ostvarenje legendarnog Želimira Žilnika koji nastavlja svojim filmovima da izaziva i provocira.

okumentarna drama koja prati živote ilegalnih migranata i azilanata koji su smešteni u kolektivnim centrima u Srbiji, usled dramatičnih begova iz rata i nemaštine u oblasti Severne Afrike i na Bliskom istoku. Snimanje filma je finansirala Evropska unija kroz projekat „Jačanje slobode medija“.

Poseban gost: reditelj filma Želimir Žilnik

Nedelja, 24. 05, 21:00

Konzul iz Bordoa (O Cônsul de Bordéus, Portugal/Belgija/Španija, 2011, 90 min)

  • Režija: João Correa, Francisco Manso
  • Uloge:Vítor Norte, Carlos Paulo, João Monteiro

Epska priča o jednoj od manje poznatih epizoda iz Drugog svetskog rata, priča o ličnoj hrabrosti i požrtvovanosti smeštena u prelepe pejzaže Portugala. Priča o Aristidesu de Sousa Mendesu, čoveku koji je u junu 1940. godine izdao 30.000 viza za ulazak u Portugal, protiveći se tako direktom naređenju svoje vlade. Kada izgleda da je sva nada izgubljena, dovoljno je da se jedan pojedinac suprotstavi u korist pravde kako bi se spasili životi. Zahvaljujući Mendesu, oko 10.000 Jevreja je prebeglo u Portugal pre nego što su nacisti ušli u Francusku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here