Povratak u detinjstvo – ili ipak ne?!

Koliko puta vam se dogodilo da se odlučite za gledanje filmova/serija koje su obeležile vaše detinjstvo, ali koje su vas potpuno razočarale kad ste ih pogledali opet posle mnogo godina?

Nije retkost da nam serije i filmovi koje smo obožavali u mladosti, sad deluju smešno i preterano, jer se filmska umetnost neprestano razvija i svake godine imamo po par novih blokbastera koji nam zaokupljaju pažnju svojim besprekornom upotrebom efekata, dirljivom pričom ili sjajnom akcijom uz dašak drame.

Naravno, ovo se ne odnosi na neprevaziđene klasike koji su to postali zahvaljujući fantastčnoj priči i kvalitetnoj glumi, što im omogućava otpornost na stalne promene trendova i nemilosrdno poređenje sa tehnički mnogo kvalitetnijim filmovima današnjice.

detinjstvo

Evo nekoliko primera koji blago rečeno, predstavljaju neuspešan povratak u detinjstvo:

1. Čari

Serija koju je pratila većina nas prikazivana je od 1998. do 2006. godine i ubrzo nakon početka prikazivanja je stekla kultni status i vernu armiju obožavalaca. U periodu kad je serija postala poznata kod nas, svi smo imali omiljenu sestru čiju smo moć smo prisvajali za sebe. Avanture u kojima se sestre Halivel, iz epizode u epizodu bore sa mračnim silama koje žele da im otmu moći su bile zabavne za to vreme…i za taj uzrast! Desetak godina kasnije, gledajući scene iz pojedinih epizoda, ne mogu da se ne zapitam „kako smo mogli ovo da gledamo?“ Nesumnjivo, ova serija je klasik tog žanra, ali efekti sada izgledaju smešno i pojedine scene nepotrebno i glupo.

detinjstvo

2.Moćni rendžeri

Moćni rendžeri predstavljaju sinonim za nostalgiju deci koja su rođena krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Obožavali smo ih dok su spašavali svet od najgorih zlikovaca na planeti i šire. Neki od nas i dalje znaju napamet čuvenu pesmu „Go, go power rangers“ i ova serija će nas uvek podsećati na detinjstvo. Međutim, danas, scene borbi moćnih rendžera sa zlikovcima izgledaju urnebesno. Fun fact: Da li ste znali da je Volter Vajt (Bryan Cranston) pozajmio glas zlikovcima Twinman-u i Snizard-u? On je, takođe prihvatio ulogu Zordona u novoj verziji Moćnih rendžera koju možemo da očekujemo krajem marta 2017 godine!

Reakcija na video iznad:

detinjstvo

3. Nindža kornjače

Bili su nam dragi dok smo ih gledali kao crtać, još draži nakon filma iz 1990. i potpuno smešni nakon novijih verzija filmova iz 2014. i 2016. godine! Priča je neznatno promenjena u novijim filmskim verzijama, ali je suština ista: mutirane nindža kornjače tinejdžerskog uzrasta koje obožavaju picu i bore se za bezbednost građana Njujorka. Bez obzira na kvalitet efekata, novije i poboljšane verzije nisu dobro prošle kod publike koja je ostala verna jednostavnijoj verziji nindža kornjača.

detinjstvo

4.Akcioni filmovi

Ovde možemo da ubrojimo sve akcione filmove čija se radnja svodi na sledeća dva scenarija:

1)Glavnom glumcu ubiju ženu/celu porodicu, on krene na osvetnički pohod i poubija sve zlikovce u filmu;

2)Glavni glumac je policajac/bivši policajac, ne poštuje pravila, lažno je optužen za nešto, sveti se svima

Palo vam je milion sličnih filmova na pamet, zar ne?! Nije ni čudo, jer su reprizirani bezbroj puta, i dalje se prikazuju a snimaju se i novi filmovi na taj (davno prevaziđen) princip. Rasponi ocena za ove filmove se kreću od 2 do 5 na imdb-u, ali za nas ti filmovi predstavljaju svojevrsni povratak u detinjstvo i zato rado bacimo oko na tv kad ih po ko zna koji put prikazuju.

detinjstvo

5.Domaće serije

Kad smo kod repriza, neizbežno je spomenuti domaće serije Bolji život, Srećni ljudi, Vruć vetar … koje smo svi gledali nebrojeno mnogo puta i koje ponekad, umesto da nas vrate u detinjstvo, uspeju od nas da izmame samo kolutanje očima zbog ponovne reprize. Serije same po sebi nisu loše, ali su zahvaljujući stalnom repriziranju, uspele da, što bi se reklo, dosade i bogu i narodu.

detinjstvo
Sima, jedini član porodice kojem se UVEK obradujemo

6.Telenovele

Ono što su danas turske serije, ne tako davno su bile španske serije, koje su snimane uglavnom u Meksiku i na španskom govornom području Južne Amerike (brazilske nisu bile toliko brojne, a ni poznate kod nas). Voleli smo ih zbog: ljubavnih priča sa srećnim krajem i intriga. Danas nam izgledaju smešno, ali zahvaljujući ovim serijama svi koji smo ih gledali pomalo znamo španski. Telenovele su većinom odgovorne za stavku u CV-iju: španski – osnovno/napredno, u zavisnosti od broja odgledanih serija.

detinjstvo

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here