Priča o banji sa najsumporovitijom vodom – Mataruška banja

Banja je lečilište koje je bogato vodom, blatom ili vazduhom lekovitih ili drugih svojstava koja olakšavaju tegobe, ubrzavaju lečenje ili na neki drugi način pomažu procesu ozdravljenja. Autori rubrike o Srbiji ispričaće vam priče o pet banja koje su po nečemu jedinstvene. Ovo je priča o trećoj banji, banji sa nasumporovitijom vodom u Južnoj Evropi.

Drugu priču koju smo pripremili o banjama u Srbiji je, o banjama Topličkog kraja.

Sumporna banja

Mataruška banja se prostire u centralnom delu Srbije, na desnoj obali reke Ibar, okružena padinama planina Stolovi i Čemerno. Smeštena je u parku površine 15 hektara, na nadmorskoj visini od 215 m. Udaljena je 180 km od Beograda i 8 km od Kraljeva. Pođimo!

Mataruška banja je najmlađa banja u Srbiji nastala je 1898. godine. Ibar je usled velikih količina padavina promenio tok i napravio sebi novo korito. Na mestu gde je prekopao novo i privremeno korito pojavila se topla voda koja je mirisala na sumpor.

Mataruška banja počinje da se razvija između dva svetska rata, kada u banju dolazi veliki broj ranjenika sa teškim povredama i prelomima. Zbog velikog priliva ljudi javila se potreba za izgradnjom novih smeštaja, restorana i kupatila.

Po legendi lekovita svojstva banje otkrivena su sasvim slučajno. Posle izliva Ibra, kada se 1897.godine voda sa okolnih njiva i livada povukla, ostao je na njoj mulj sa čudnim isparenjima. Domaće životinje koje su tuda pasle bile su znatno zdravije i veselije.

Kasnije se uvidelo da je ovo mesto bogato izvorima sumporovite vode koja ima najveću koncentraciju sumpora u Južnoj Evropi (127 miligrama u litru). Voda izvire sa dubine veće od 1000 metara.

Za šta je lekovita Mataruška banja?

Savremene terapije sprovodi stručni tim lekara i fizioterapeuta. U balneoterapiji se koristi voda sa bunara 2 u kojem je temperatura 39-40 °C i bunara 4 u kojem je temperatura 38-39 °C. Voda se crpi sa dubine od 132 metara. Bunar 3 se ređe koristi, dok se bunar 1 više ne upotrebljava. Izdašnost vode bunara dostiže 27 litara u sekundi, a količina vode se ne menja tokom godine.

Mikroklima Mataruške banje se donekle razlikuje od podneblja grada Kraljeva, jer leži u planinskoj supodini i šumskom području. Temperatura je u Banji niža nego u Kraljevu tokom svih meseci, a temperaturno kolebanje je manje.

Naročito je leti boravak u banji prijatniji nego u gradu. Snižena temperatura i povećana vlažnost pod dejstvom vegetacije okrepljujuće deluje na organizam, iz razloga  što je vazduh čist i ispunjen šumskim ozonom. Ugodne sveže noći podstiču krepak san. Leti je osunčanje znatno, dani su vedri, a kiše retke.

Posebno prijatan izgled banji daju brojni parkovi i šetališta sa puno zelenila. Banjski park poseduje i Ginko Bilobu, koja je doneta sa Labradora.

Ukoliko ste u prilici dobro je posetiti srednjovekovne manastire. Manastir Žiča je udaljen dva kilometara od banje, a manastiri Studenica i Ljubostinja oko pedeset kilometara.

Kod Mataruške banje se nalazi „kamena šuma“, prirodni fenomen koji se prostire na 15 hektara. U pitanju su naslage i ostaci kalcifikovanog drveta iz paleolita, a neke naslage su stare oko milion godina. Na svetu ima oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi još pet: Češka, Grčka, Velika Britanija, Ukrajina, Belgija.

Šta posetiti u okolini

Turističke manifestacije, veoma posećene koje se održavaju u Mataruškoj banji i njenoj okolini su:

„Dani Jorgovana“ održava se u znak sećanja na događaj iz XIII veka, kada je Stefan Uroš I Nemanjić iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj celu dolinu Ibra zasadio jorgovanima. Program se zasniva na obilasku manastira Žiče i Studenice, a završava se kulturnim programom u srednjovekovnom gradu Magliču.

„Veseli spust“ je manifestacija sportsko-rekreativnog, ekološkog, turističkog i kulturno zabavnog programa. Održava se svake godine poslednje nedelje u junu. Glavni događaj je spuštanje niz reku Ibar, od Magliča do Kraljeva, na kome po nekoliko hiljada učesnika pokušava da pređe 20 km rečnog toka.

„Narcisima u pohode“ je manifestacija koja se održava 18. maja. Planinari iz zemlje i okruženja dolaze u Kraljevo odakle kreću organizovanim prevozom u podnožje planine Stolovi, a potom se sa meštanima i ostalim posetiocima penju do vrha Usovica.

Mi smo se lepo proveli! Kakvi su vaši utisci o najmlađoj banji u Srbiji?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here