Priča o čarima Fruške gore

Nacionalni park je područje sa velikim brojem raznovrsnih prirodnih ekosistema od nacionalnog značaja, istaknutih predeonih celina i kulturnog nasleđa u kome čovek živi u skladu sa prirodom. Namenjen je očuvanju postojećih prirodnih vrednosti i resursa, ukupne predeone geološke i biološke raznovrsnosti kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih aktivnosti u skladu sa načelima zaštite prirode i održivog razvoja.

Fruška gora je ostrvska, gromadna planina koja se izdigla iz sremske ravnice do visine od 400m. Predpostavlja se da je nekada davno bila ostrvo u Panonskom moru.  Najviši vrh je Crveni Čot visine oko 540m, a ističu se i vrhovi Stražilovo, Iriški Venac i Veliki Gradac.

Fruška gora je najstariji nacionalni park u Srbiji i taj status je dobila 1960. godine. Prostire se dužinom od 75km i širinom od 12 do 15km, a obuhvata površinu od 255km².

Srpska Sveta gora

Drugi naziv za ovo područije je „Srpska Sveta gora“, zbog brojnih manastira koji su rasuti dužinom od 50km. Danas postoji 15 aktivnih manastira a njihova uloga je kroz vekove bila očuvanje kulture, pismenosti i duhovnosti srpskog naroda. Predpostavlja se da su svi izgrađeni u periodu od XV do XVIII veka i da ih je bilo ukupno 35. Danas možete posetiti : Krušedol, Petrovicu, Rakovac, Veliku i Malu Remetu, Divšu, Novo i Staro Hopovo, Jazak, Grgeten, Beočin, Privinu Glavu, Šišatovac, Kuvežedinu i Ravanici.

Manastir Šišatovac se nalazi u istoimenom naselju, smešten na južnim padinama zapadnog dela nacionalnog parka. U blizini manastira protiče reka Remetica pa je nekadašnji naziv bio Remetski manastir ili Remetica. Posvećen je Svetom Nikoli a izgrađen je u XVI veku.

Ledničko jezero

Nekada je postojalo Ledničko jezero. Izvor fotografije: www.serbia.com

U blizini naselja Stari Lednici kod Novog Sada postojalo je Ledničko jezero. Medijski propraćeno pri snimanu spotova i nekoliko domaćih filmova u kojima je zabeležena njegova lepota. Nastalo je tokom NATO bombardovanja 1999. godine kada su oštećene pumpe napuštenog kamenoloma „Srebro“. Došlo je do prestanka pumpanja vode iz kamenoloma pa su podzemne vode i vode iz reka Lukin svetac i Srebrni potok počele da pune kamenolom. Ispražnjeno je 2009. godine i od tada se tu eksploatiše kamen.

Spomenik Sloboda na Iriškom vencu

Na Iriškom Vencu, u blizini Iriga smešten je spomenik „Sloboda“. Rad je vajara Sretena Stojanovića a podignut je 1951. godine u znak sećanja na ustanak naroda Vojvodine. Na vrhu se nalazi skulptura sa podignutim rukama što simbolizuje oslobađanje a u podnožju su smešteni kipovi boraca koji simbolizuju revoluciju naroda. Ovo popularno izletište dobro je povezano magistralnim putevima i pristupačno je izletnicima koji tu dolaze da uživaju u čarima prirode.

Dve tvrđave koje se nalaze na teritoriji nacionalnog parka Fruška gora su Petrovaradin i Vrdnička kula.

Vrdnička Kula

Vrdnička kula je deo nekadašnjeg utvrđenja grada Vrdnika. Udaljena je 15km od Novog Sada i spomenik je kulture od velikog značaja pod zaštitom države. Od nekada, predpostavljamo velelepog utvrđenja, ostala je kula i deo bedema. Istraživanjima ovog lokaliteta pronađeni su predmeti iz rimskog perioda što ukazuje da je pre podizanja utvrđena na tom mestu prvobitno zdanje bilo mnogo starije.

Fruškogorski maraton

Manifestacija „Fruškogorki maraton“ privlači veliki broj ljubitelja sporta koji žele da oprobaju fizičke aktivnosti u prirodi. Održava se u maju mesecu oko Đurđevdana. Postoji nekoliko kategorija u kojima se možete oprobati a za one koji nisu u punoj kondiciji preporučuje se trka zadovoljstva.

Pomenuli smo samo neke od čari koje nudi Fruška gora. Ova pitoma planina svoje lepote ponudila je na vrlo prisrupačnom terenu pa predlažemo da je posetite u ovim vrelim letnjim danima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here