Upoznajte jedinstvene vrste drveća

Zahvaljujući njemu, naši pejzaži su ulepšani, vazduh čistiji, buka u gradu smanjena, kvalitet vode poboljšan… Ono nam pruža hranu, stvara senke, dom je za mnoge životinje. Drveće ili drugim rečima „živo blago“ sveta predstavlja jedno od najstarijih organizama na zemlji.

Neke vrste drveća mogu da dostignu visinu i do preko 360m (američka sekvoja) i da žive i do 2.500 godina. U celom svetu nalaze se upravo veličanstveni primerci najstarijih i najviših stabala, a ovo su neka od njih.

americka sekvoja
Izvor: Pixabay

Najstarije drvo na svetu

Zvanično najstarije stablo sveta predstavlja staro drvo Kjikko, čija starost iznosi 9.950 godina. Otkrio ga je profesor geografije, Leif Kullman u jednoj švedskoj provinciji i nazvao po svom psu.

Ono ustvari predstavlja drvo norveške jele čije je deblo staro nekoliko stotina godina, ali sama starost drveta je mogo veća što pokazuju izdanci koji se iznova javljaju (jedna vrsta vegetativnog razmnožavanja) pri čemu koren uvek ostaje i može da preživi dugo godina.

On je upravo pokazatelj prave starosti ovog drveta. Iako ne dostiže veliku visinu ovo drvo se uspelo prilagoditi mnogim klimatskim promenama i područijima, pa se slobodno može nazvati i jednim od najhrabrijih primeraka drveća.

Drvo Metuzalem

Drugo najstarije drvo nazvano je po biblijskom liku – Metuzalem (Metheuselah) koji je živeo veoma dugo i predstavlja jednu vrstu bora. Njegova starost je procenjena na 4.845 godina, a nalazi se u Kaliforniji.

Kako bi se zaštitilo, ovo drvo se čuvalo u tajnosti i dan danas se ne zna koje je tačno. Postoji samo pretpostavka, pa stoga ni fotografije ovog drveta možda nisu autentične.

Američka sekvoja

Kada je visina u pitanju, mnoga stabla mogu se svrstati u „divove“ među drvećem. Najviše među njima toliko je visoko da ga je teško uslikati i samo par ljudi zaista je imalo priliku da to i učini. Njegova visina veća je i od nekih znamenitosti kao što su Kip slobode i Big Ben i iznosi 115,6 m. Nalazi se u Kaliforniji i u pitanju je vrsta sekvoje – Sequoia sempervirens.

Šermanovo drvo

Drvo koje je prema obimu stabla najveće, takođe je jedna vrsta sekvoje. Njena starost je procenjena oko 2.300 – 2.700 godina, predstavlja najbrže rastuće živo biće na planeti koje je preživelo mnoge požare i smešteno je u Nacionalnom parku Kalifornije.

Prava je turistička atrakcija zboje koje mnogi posetioci dolaze iz raznih delova sveta. Visine je 83,8 m, obim debla 24,10 m (u blizini zemlje 31,3 m), a prvo grananje počinje tek na 40 m visine! Nazvano je po američkom generalu – William Tecumseh Sherman – pa je poznato kao Šermanovo drvo.

Najšire drvo na svetu

Čempresu centru grada Santa Maria u meksičkoj državi Oaxaca je drvo sa najširim stablom na svetu od 42 m. Od 2002. godine zvanično je na UNESCO listi zaštićenih sabala. Postojale su mnoge pretpostavke da se drvo sastoji od više stabala ali nakon detaljnih istraživanja dokazano je da nije tako.

Nažalost iako je starost ovog drveta procenjana oko 1.400-2.000 godina, ovo drvo polako odumire zbog zagađenja, saobraćaja na obližnjem autoputu i nestašice vode. 

Najstarije drvo u Srbiji

Nastarije drvo u Srbiji nalazi se u Peći. „Šam-dud“, odnosno stablo crnog duda staro je oko 750 godina. Njegova vrednost ogleda se i u tome što ga je prema predavanju posadio lično župski arhiepiskop Sava II.

Zaštićen je kao prirodna retkost botaničkog karaktera, a njegovo stablo se zbog oluje podelilo na dva dela i tako je ovaj dud još više dobio značaja na dekorativnosti zbog formiranog originalnog oblika stabla.

Amela Đurakovac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here