Rik i Morti – Svemirske avanture

Rik Sančez je “ludi genije”, alkoholičar i naučnik koji se vraća u kuću svoje ćerke Bet i njene porodice, nakon što dvadeset godina niko ništa o njemu nije čuo. On radi na opasnim naučno-fantastičnim uređajima i projektima u garaži porodične kuće, koju koristi kao svoju laboratoriju. Džeri, Rikov zet, zabrinut je za njega i za svoju decu, Morti i Samer, koje Rik vodi sa sobom na opasne i nadrealne avanture kroz svemir.

Rik i Morti
Foto: geekadelphia.com

Ovaj animirani sitkom, Džastina Rojlanda i Dena Harmona, počeo je da se emituje 2013. godine, od kada je izašlo dve sezone, a čeka se nastavak. Serija je žanrovska mešavina komedije, crnog humora, filozofske fikcije, akcije i avanture. Rik i Morti mogu se smatrati i kosmičkim hororom, imajući u vidu sve nadrealne situacije koje se dešavaju u većini epizoda. Serija vuče korene iz Rojlandove animirane parodije filma Povratak u budućnost. Danas je dostigla ogromnu popularnost, a IMDB ocena je čak 9.3!

Scenario suprotstavlja porodičnu dramu i naučnu fantastiku, te se mogu uočiti elementi Simpsonovih i Futurame. Glavni likovi, sa jedne strane, predstavljeni su kao tipske ličnosti, aludirajući na satiru i parodiju raznih stereotipa u društvu, aktuelnih trendova i shvatanja i ustaljenje predstave porodične vizije. Sa druge strane, svi junaci karakterno su originalni i duboko su psihološki motivisani

Pročitajte: Stranger Things – Serija koja će vas vratiti u prošlost

Rik Sančez je sebičan alkoholičar, zaluđeni naučnik i osobenjak koji svog unuka vodi sa sobom kroz svemir na intergalaktičkim avanturama. Živi sa svojom ćerkom Bet, njenim mužem Džerijem i unucima Mortijem i Samer. Bet i Džeri zabrinuti su za svog povodljivog sina Mortija, kog neodgovorni deda iznenadno vodi sa sobom na intergalaktičke avanture. Rikova ličnost ima tendencije ka različitim mentalnim poremećajima, a njegove rečenice isprekidane su povremenim neobuzdanim podrigivanjem. Rik je tip disidenta i protivnik uobičajenih konvencija poput braka, škole, čak i ljubavi. Prema članovima svoje porodice ophodi se nadmeno i oholo, smatrajući sebe superiornim. Ipak, kroz seriju upoznajemo i njegovu usamljenu stranu. Rik je jedan od onih karaktera koji nam je paradoksalno privlačan i simpatičan, i pored svih negativnih osobina.

Morti Smit je Rikov dobrodušan i povodljiv unuk. Rik i Morti su dve suprotnosti koje čine harmoničnu celinu. Morti gotovo u svakoj epizodi nerado pristaje na Rikove neuobičajene i moralno sumnjive metode za “rešavanje” problema. To doprinosi Mortijevim traumama. Rik povremeno pokazuje i iskrenu naklonost prema Mortiju i razumevanje za njegovo nezadovoljno ponašanje, što se uzajamno javlja i u Mortijevom povremenom entuzijazmu za njihove avanture. Identifikovani su kao pripadnici dimenzije C-137.

Bet, Rikova ćerka, veterinar je koji se hladne glave nosi sa egom svog muža Džerija. Bet se kroz nekoliko epizoda bori sa nezadovoljstvom sopstvenim životom, koje potiče od mediokriteta njenog muža i njenih neostvarenih snova sprečenih trudnoćom u ranoj mladosti. Ne uznemiravaju je Rikove neobazrive i destruktivne tendencije. Za razliku od nje, Džeri ne odobrava Rikov uticaj na Mortija, što dovodi do čestog spoticanja u njihovom braku. Samer je površna tinejdžerka, opsednuta statusom među vršnjacima. U drugoj sezoni, Samer prati Rika i Mortija na njihovim avanturama.

15175365_10209868955392031_1294511894_n
Foto: Rottentomatoes

Osam činjenica o seriji Rik i Morti

  1. Uvodna špica Rika i Mortija je pesma koja je parodija serija Avanture Tintina i Doctor Who.
  2. Sara Čok, glumica koja tumači glas Bet, može svojevoljno da podriguje, što je izazvalo zavist kod Džastina Rojlanda koji tumači glas Rika, karaktera koji mora konstantno da podriguje.
  3. Rik u seriji nikad nije viđen sa vezanim pojasom u kolima, dok svi ostali likovi uvek imaju vezane pojaseve.
  4. Način na koji Rik izgovara reč “bitch” aludira na Džesija Pinkmana u seriji Breaking Bad.
  5. Samer na vratima svoje sobe ima zalepljen poster repera Tupaka Šakura.
  6. Aleks Hirš, tvorac animirane serije Gravity Falls, gostovao je u epizodi druge sezone Rika i Mortija.
  7. U porodičnoj kući Smit može se uočiti slika suncokreta koja je parodija originalne slike Van Goga.
  8. Univerzum koji se pominje u seriji pod imenom C-137 je verovatno nazvan po Cezijumu-137, nusproduktu procesa nuklearne fisije.

Autorka: Milena Dedović

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here