SEDAM VELIČANSTVENIH: Otvoren festival dokumentarnog filma

U vrtlogu umetnosti, pozitivne energije i duhovitosti, ispred platna velike dvorane Sava Centra sinoć je po dvanaesti put otvoren filmski festival „Sedam Veličanstvenih‟. Uz dirljive reči tima festivala i režisera Hermana Krala, pred rekordnim brojem posetilaca otpočeo je festival koji će od 29. januara do 4. februara pokazati beogradskoj publici najbolje od evropskog dokumentarnog filma.

Braća, 7 VeličanstvenihGromkim aplauzom na scenu je dočekan direktor festivala, Zoran Popović, koji je pozdravio publiku divnom porukom o magiji i umetnosti koji već godinama čine ovaj veličanstveni festival ili ovaj festival veličanstvenim. Kao uvertiru filmu „Još jedan tango‟ i pre uživanja u ovom plesu na velikom platnu publika je imala priliku da isprati izvođenje tanga na samoj sceni Sava Centra.

Mnogobrojnoj publici obratili su se i selektor festivala Tue Stin Miler i režiser Herman Kral, a gospodin Popović se na sceni našao i u ulozi prevodioca. Najemotivniji trenutak večeri zasigurno je bio govor Hermana Krala čiji je film otvorio festival. Jedva verujući svojim očima da se toliko ljudi pojavilo da pogleda jedan dokumentarni film, Kral je upitao Zorana da li je on to možda podmitio publiku da se pojavi u tolikom broju. Nakon šale, Kral je podelio priču o snimanju filma koje je trajalo gotovo četiri godine sa porukom da svaka usamljena ideja može postati nešto veliko, kao što je prikazivanje na festivalu „Sedam Veličantvenih‟. Za uspomenu na ovaj jako emotivni trenutak, argentinski reditelj fotografisao je dvoranu Sava Centra jer mu inače „niko ne bi verovao‟.

MV5BOTM2MTg3OTA0NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTMzNTU3NjE@._V1_SX640_SY720_Dokumentarni film „Još jedan tango‟ na veliko platno donosi burnu i strastvenu priču o privatnom i profesionalnom životu jednog para koji je svojim plesom ispisao istoriju tanga. Marija Nijeves i Huan Karlos Kopes danas su veterani u devetoj deceniji života, ali na sceni, oni će zauvek biti legende tanga.

U subotu, 30. januara na programu festivala je film „U smiraj života‟, prefinjeno, minimalističko ostvarenje o smislu života koju iz ugla svoje stare majke priča režiser i umetnik Silven Bigelajzen.

Dalju programsku šemu festivala možete videti ovde http://www.magnificent7festival.org/filmski_program.php

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here