Sprečite Facebook da prikuplja podatke o vama

Facebook neprestano uvodi nove mogućnosti praćenja ponašanja korisnika na internetu, s ciljem predstavljanja personalizovanih reklama. Ako vam se ta ideja ne dopada, imate mogućnost da sprečite takvu praksu.

 

Prvo posetite stranicu Digital Advertising Alliance, konzorcijuma grupa za reklamiranje. Tu ćete naći listu kompanija koje prate vaše pretraživanje interneta, kako bi vam pružile personalizovane reklame. Facebook je verovatno među njima.

Pronađite“Facebook Inc.“ pod „Companies Customizing Ads For Your Browser“ i čekirajte kvadratić sa desne strane.

Zatim samo kliknite „Submit“.

Važno je da znate da ovim potezom sprečavate Facebook da vas prati samo u jednom pretraživaču, pa ćete postupak morati da ponovite iz svakog koji koristite.

Ako nemate ad blocker, nikada nećete sprečiti Facebook da koristi znanje koje je nakupio o vama. Ipak, možete odabrati neke od stvari koje će vam nuditi.

Facebook bi uskoro trebalo da predstavi poseban alat koji će vam omogućiti da dodajete ili brišete stavke iz liste interesovanja koje je Facebook zaključio da imate.

Kada ta opcija bude dostupna, moći ćete da klikom na sivu strelicu u uglu reklame odaberete „Why am I seeing this?“ i zatim editujete listu vaših interesovanja.

Izvor: b92.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here