Šta tvoja omiljena boja govori o tebi?

Prve tri boje koje najviše voliš otkrivaju kakva si osoba, kakav utisak ostavljaš na druge, ali i to kakav bi želeo da budeš.

To što se neko stalno oblači u crno, a neko spaja sve moguće tople boje ima veze sa ukusom, zar ne? Ipak, naši ukusi i naši izbori uvek govore o nama mnogo više nego što i pretpostavljamo.

Ako želiš da se zabaviš, ali i upoznaš sebe i svoje prijatelje odradi ovaj jednostavni test: od ponuđenih boja odaberi tri koje najviše voliš.

Vodi računa o redosledu, jer prva označava kakva si osoba, druga kakav utisak ostavljaš na ljude oko sebe, a treća ti otkriva kakav bi želeo da budeš.

Šta omiljena boja govori o vama?

Bela boja

Označava sterilnost i hladnoću, ali i čistotu, vrlinu, čednost, lojalnost, mudrost, pravdu, radost. Ovu boju povezujemo sa napretkom i promenom na bolje. Samouverenost u ostvarivanju ciljeva.

Siva boja

Simbolizuje neutralnost, ravnodušnost, nestalnost, neodlučnost, bezosećajnost, lenjost, nepristupačnost.

Crna boja

Moć i tajanstvenost, magija. U zapadnim kulturama označava nihilizam, protest, otmenost.

Žuta boja

Asocira na svetlost, bliskost, jasnoću, ekstrovertnost, optimizam, hiperaktivnost, uzajamnost, veselje, snagu, prijateljstvo. Altruizam i sloga, ali i oholost i ljubomora.

Narandžasta boja

Simbolizuje ravnotežu duha i libida. Radost, ali i gordost, ambicioznost, pohotnost.

Crvena boja

Označava strast, volju, moć, silu, snagu, radost. Boja osvete, osećaja, opasnosti, ali i sreće u ljubavi, pobede, uspeha.

Zelena boja

Mirna boja koja asocira na prirodu, odmor, nadu, snagu, besmrtnost. Svežina, stabilnost, sreća, ravnoteža, napredak.

Plava boja

Simbolizuje pravdu, vrednost, lojalnost, radost, plemenitost, istinu, pamet, vernost, uspeh, ali i usamljenost. Smiruje i stišava, nudi beg od stvarnosti.

Ljubičasta boja

Označava unutrašnji konflikt onoga ko je nosi – pokajanje zbog učinjenog, borba između dobrog i lošeg, sukob sa spoljnim svetom i sl. Mističnost, tajna, napetost. Mogućnost borbe za najbolje, sigurnost, skromnost, čežnja, sposobnost uveravanja.

Braon boja

Poniznost, prizemnost, racionalnost, naklonjenost konkretnim zadacima i ostvarenjima, neposrednost, bliskost.

Izvor: Lidija Mirkov „Neverbalna komunikacija bojama u javnom nastupu“. Časopis za upravljanje komuniciranjem br. 25

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here