Stazom oslobođenja II

Period od 1804. do 1815. godine, u istoriji je poznat  pod nazivom Srpska revolucija. Portal Mladi ća vas u narednih nekoliko tekstova upoznati sa mestima koja su obeležila ovaj period i bila od izuzetnog značaja po nacionalnu istoriju.

Sva ta mesta postoje i dan danas, pa vam Portal Mladi preporučuje da krente turom oslobođenja i koračate istorijskim stazama.

Stazom oslobođenja – Ivankovac

Godina 1805., ustanici uspostavljaju diplomatske odnose sa Austrijom i Rusijom, pregovaraju sa Turskom, ali i dalje vode rat nesmanjenom žestinom.

Ivankovac. Izvor: zakrstcasni.org

Sultan Selim lll je poslao protiv ustanika novog beogradskog vezira Hafis-pašu. On stiže do Morave, gde ga čekaju Karađorđe i Milenko Stojković. Mesto borbe, selo Ivankovac. Borba je trajala ceo jedan dan. Turci su po pojavi prvog mraka bili primorani da se povuku u Paraćin. Nakon toga, ustanička vojska ih napada, oni napuštaju grad, a sam vezir umire od povreda zadobijenih na bojnom polju.

Ivankovačka bitka jedna je od najvećih bitaka srpske revolucije, jer je ulila samopouzdanje i uverila ustanike da imaju snage da se nose i sa moćnim turskim carstvom.

Ivankovac 210 godina kasnije

 Ivankovac je selo u opštini Ćuprija. Svake godine, 18. avgusta, obeležava se dan sećanja na ivankovačku bitku. Tada se organizuje svečana ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti i polaganje lovorovih venaca. Centralno mesto zauzima spomenik, rad akademskog vajara Miodraga Mitrovića. Spomenik se nalazi na mestu koje se naziva Ludo brdo, a posvećen je Milenku Stojkoviću.

Spomenik. Izvor: panoramio.com

Opština Ćuprija nudi veoma zanimljiv sadržaj svim posetiocima ovog kraja. U zavisnosti od toga u koje doba godine posetite Ćupriju, možete uživati u Moto skupu, Dečijem karnevalu, Danima Dunava i jos mnogim aktivnostima. Tu je svakako i neverovatna priroda, koja svakom posetiocu oduzima dah. Ono što vam mi preporučujemo ako dođete u ovaj kraj jesu gurmanski specijaliteti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here