STRANGER THINGS, serija koja će vas vratiti u prošlost

Televizija je možda dostigla svoj vrhunac, kada kompanija koja je svoj rad započela prodajom DVD-a po narudžbini, počinje da snima serije.

Stranger Things
foto: screenrant.com

Nakon Kuće od karata (House of Cards), Netfliks nam sada strimuje seriju koja kao da je snimana po ugledu na svaki DVD koji je Netfliks devedesetih prodao. Stranger Things, ostvarenje braće Duffer koji su svoju holivudsku karijeru počeli horor filmom Hidden i svega nekoliko scenarija za seriju Wayward Pines. Nostalgičan povratak u osamdesete razvučen u osam epizoda i na sada već drugu sezonu, iako se zapravo može svesti na jedan film. Radnja serije se odvija dovoljno brzo da drži pažnju, a istovremeno ne odajući previše.

Već nas sam početak upoznaje sa konkretnim činjenicama određujući vreme i mesto dešavanja:

6. novembar 1983. Hawkins, Indiana. Hawkins National Laboratory. U.S. Department of Energy.

Ali, nagoveštavajući na pojavu nečeg paranormalnog što će kasnije biti centar priče. Serija prati družinu četiri dečaka, koji igraju Dungeons and Dragons, bivaju maltretirani u školi i jedan od njih je crnac, naravno. Dok su se protagonisti jedne večeri vraćali svojim kućama, jedan od njih Vil, odlučuje da krene prečicom kroz laboratoriju kada usput naleti na neku nepoznatu pojavu, nakon čega nestaje.

Pročitajte: Počeo je ispitni rok – koju seriju gledati?

Kako se sve dešava u malom gradu, cela zajednica se uključuje u potragu tokom koje se upoznajemo i sa ostalim likovima, otkrivajući slojeve priče i ne tako idiličnog života u zabačenom američkom gradu. Paralelno sa nestankom dečaka, priča nagoveštava na neobična ispitivanja koja su vršena na deci i koja su u jednom trenutku izmakla kontroli. Sukobljavajući dvestrane: naučnike iz laboratorije i sam grad Hokins. Kroz celu priču se prožima i tema postojanja paralelnog univerzuma i kako doći do njega, generalno karakteristična za osamdesete.

Stranger Things
Foto: imdb.com

Kako u ovom trenutku izgleda da su sve teme istrošene, serija je apsolutni povratak u prošlost bazirana na mnogim ostvarenjima poput Dosije X, Tvin Piks, pričama Stivena Kinga i drugim groundbreaking produktima američke kinematografije. Čak i angažovanjem Vinone Rajder, koja tumači Vilovu majku, predstavlja neki omaž vrhuncu njene karijere koji je upravo bio osamdesetih. Mada,  možda je ipak bolje da nam je ostala u sećanju njena uloga u filmu Bitlđus (Beetlejuice), nego u ovoj seriji. Pored generalno solidnog kastinga, serija ima izuzetnu produkciju, doduše kao i većina Netfliksovih serija.

Stranger Things je serija koja, zapravo, sadrži sve. Tragičan događaj u malom zabačenom gradu koji ruši njegov naizgled skladan ritam, čiji se stanovnici součavaju sa opasnostima većih od njih samih. Skoro da se zapitamo šta je u seriji originalno. Od histeričnih scena bacanja bakelitnog telefona do dece koja pokušavaju da reše nestanak svog drugara. Prva sezona nije baš sasvim opravdala hype na Internetu, kao i previše visoku ocenu na IMDB-u, ali možda će druga sezona… Sami procenite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here