Stres i akne – kako sprečiti pojavu bubuljica pred ispit

Stres i akne – kako sprečiti pojavu bubuljica pred ispit

Da li ste primetili veći broj akni koje vam se javljaju pred ispit i pitate se zašto se to dešava? Kako da rešite ovu iritantnu pojavu i zauvek imate čisto lice?

Verovali ili ne, ali čini se da imati čistu kožu na fakultetu, tokom studiranja  je mnogo teže postići nego pojaviti se ujutru tačno na vreme na predavanjima.

Dok je veliki broj studenata u strahu od izbijanja bubuljica, veći broj se već suočava sa ovim problemom i traži rešenje.

Zašto je to tako? Fakultet je idealno mesto  za stres i nezdrave navike koje bi mogle doprineti pojavi većeg broja bubuljica na licu i telu, ostavljajući mnoge studente da pored problema sa ispitima rešavaju i problem sa pojavom bubuljicama.

Zamenom noći za dan, zbog pripreme ispita, manjka sna, nepravilne ishrane, preterane brige, dovodite svoj organizam  u stanje stresa, a samim tim do pojave akni i bubuljica na vašoj koži.

Stres i akne - kako sprečiti pojavu bubuljica pred ispitZAŠTO AKNE PRED ISPIT

Akne se javljaju kada je rad lojne žlezde povećan više nego što je potrebno. Povećano lučenje žlezda direktno utiče na pojačano mašćenje kože. Zadržavaju se bakterije, jer koža iz navedenih razloga  ne može da  diše. Mrtve ćelije se nakupljaju ispod kože, i dolazi do upalnog procesa, od kog se javljaju bubuljice na koži.

Bubuljice se mogu javiti na licu, bradi, leđima, čelu i svakako njihova pojava utiče na samopouzdanje studenata, koje je u godinama studiranja i te kako potrebno. Sve ovo direktno dovodi stres pred ispit i stvaranje akni u direktnu vezu.

Prema istraživanju Univerziteta Stanford objavljenoj u arhivu dermatologije, ustanovljeno je da su studenti imali veći broj akni pre i tokom ispitnog roka, nego u periodu studiranja bez testiranja i provere znanja.

Zašto se to dešava?

Ovde ne govorimo samo o mentalnom stresu. Godine studiranja podrazumevaju obično više zabave i manje sna. Manje spavanja usled učenja, blizina ispitnih rokova i trema pred sam izlazak na ispit, dovoljan je broj faktora koji izazivaju stres. Briga oko broja ispita, koje predmete spremeti i koju ocenu dobiti, to stvara veliki pritisak, kao i fizički stres na telo.

Ovakav fizički stres može dovesti vašu kožu  u stanje većeg izbijanja bubuljica , nego što je to bio period u srednjoj školi.

Takođe, ako odlučite da se preselite u drugi grad ili se selite iz svoje porodice za vreme studiranja, druga klima ili promena okoline mogu izazvati neželjenu pojavu akni.

Akne su uzrokovane kombinacijom  većeg broja fakotra, uključujući višak sebuma (loj koji luče žlezde).  Žlezde sekretuju loj na licu i ostalim delovima tela gde se najviše pojavljuju bubuljice. Kao i one na licu i na leđima akne mogu da budu uzrokovane masnom kožom, preteranom brigom i stresom.

Jedan drugi uobičajeni uzrok pojavi  akni može biti hormon koji ima veliki uticaj kod devojaka u dvadesetim godinama. Rad hormona pogotovo je izražen  tokom određenog perioda u menstrualnom ciklusu.

Istraživanja su pokazala da povećani stres može pogoršati akne kod žena, putem povećane proizvodnje androgena od strane tela kao odgovor na stres. Ovi androgeni su hormoni koji stimulišu rad lojnih žlezde.

Kako žene postaju starije, obrasci promena rada hormona mogu se promeniti i uticati na višak sebuma, uzrokujući stvaranje akni.

Takođe, ukoliko se javlja briga i nervoza pred ispit, opterećen i gust raspored ispita, samim tim vaša higijena nije redovna  i navike se promene, na vašoj koži mogu se pojaviti mnogo veće upale nego inače.

Nekoliko drugih faktora su genetika, novi lekovi(pilule za kontracepciju)  neki antieptiletici ili steroidi.

KAKO SE REŠITI BUBULJICA

Postoje mnoge mere kojih bi trebalo da se držite kao preventive, a sve to kako bi koža izgledala i osećala se najbolje. Od svakodnevnih navika do proizvoda za negu kože, ovde su neki od najboljih načina pomoću kojih ćete rešiti povećan broj bubuljica pred sam ispit.

Ukoliko budete primenili sve metode u borbi protiv bubuljica, vaše lice izgledaće sjajno i čisto, kao i pre. Međutim, jedno je bitno, biti strpljiv i uporan, i smanjiti nervozu i brigu pred sam odlazak na ispit.

Vremenom, kada se jave prvi rezultati i vaše lice na kraju u potpunosti  bude čisto i sjajno, kroz smeh ćete se sećati vašeg perioda, koji će biti iza vas. Zato nemojte očajavati, već od danas krenite sa zdravim životnim navikama.

OČISTITE LICE

Za početak jako je bitno stvoriti naviku čišćenja lica. Preterana briga, manje sna zbog učenja, ili nedostatak vremena, nekada vas dodovde u situaciji da higijena bude zapostavljena ili čak, i da na spavanje idete sa šminkom. To probajte da promenite, jer svakako zdrave navike su preduslov za lep i zdrav ten, samim tim I lice bez bubuljica i akni.

Očistite lice pre spavanja, operite kožu sa tonikom za čišćenjem ili losionom za lice.

Ako imate suvu kožu, izaberite blago sredstvo za čišćenje bez sapuna kako biste izbegli uklanjanje ulja potrebnih za vašu kožu.

Stres i akne - kako sprečiti pojavu bubuljica pred ispitNemojte preskočiti ovaj dnevni korak. Spavanje sa dnevnim nakupljenim prljavštinama, mrtvim ćeljama kože i šminkom dovode do začepljenja pora, koje može dovesti do rasta bakterija i  pojavu akni.

Ujutro, nakon buđenja, dovoljno je da umijete svoje lice mlakom vodom.

Za masniju kožu, kožu koja je sklona pojavi buubljica, odaberite sredstvo za čišćenje sa benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom. Ti sastojci ubijaju bakterije koje uzrokuju akne i uklanjaju višak ćelija kože koji mogu začepiti pore.

KORISTITE NAJBOLJE PROIZVODE ZA NEGU KOŽE

Nije potrebno koristiti teške tretmane i proizvode na vašem licu. U zavisnosti od tipa kože, možete koristiti i određene tonike, kreme i sredstva za čišćenje. Potrebno je da proizvod koji koristite ima blago i  nežno dejstvo na vaše lice koje možete koristiti dva puta dnevno,kao i laganu hidratantnu kremu.

Koristite blago sredstvo za čišćenje lica koje je posebno dizajnirano za akne, pogotovo ako imate akne koje su duboko  u vašoj koži. Ponekad oštre hemikalije mogu dodatno iritirati vašu kožu.

HIDRIRANJE

Nakon čišćenja, trebalo bi da nanesete nežnu hidratantnu laku kremu, kako bi koža izgledala zdrava. I ako bolesnici sa aknama mogu biti oprezni kod izbora krema, u stvari, ukoliko ne hidrirate vašu kožu redovno, možete uzrokovati koži da stvori još više sebuma i na taj način uticati da se problem pogorša.

KONTROLIŠITE SVOJ STRES

Stres je najveći faktor koji ima uticaj stvaranja akni. Kada se nivo stresa povećava, pogotovo pred ispitni rok, tako se poveća i produkcija sebuma. Prekomerni sebum može začepiti folikule kože i uzrokovati izbijanje novih bubuljica. Zato zadržite mir kad god je to moguće i meditirajte – vaša koža i um će vam biti zahvalni.

Pokušajte uvesti meditaciju kao redovnu tehniku opuštanja pred ispitne rokove. Ovom tehnikom možete dovesti stanje svog duha i tela u potpuni mir, koji će vas osloboditi nervoze, napetosti i preterane brige.

DOVOLJNO SNA

Kada dođe ispitni rok, a gradivo se nagomilalo, pokušajte u svom životu uvesti ritam. To znači da ne forsirate svoj organizam, više nego što je moguće da telo izdrži i da sebe lišavate sna. Napravite plan i raspored koliko ćete vremena provesti u  učenju,a  koliko u odmaranju, a sve to kao krajni cilj da ima odlazak na spavanje u određeno i tačno vreme.

Ukoliko poremetite ritam spavanja, i svakodnevno odlazite u krevet u različito vreme, to neće biti dobro za vaš organizam.

Pogotovo, ako uz to provodite malo vremena u spavanju. Neregulisan ciklus sna može vašoj koži i vašem mentalnom zdravlju naneti štetu. Pokušajte odlaziti u krevet i svakodnevno se probuditi u isto vreme.

VEŽBAJTE REDOVNO

Pronalaženje vremena za vežbanje na fakultetu može biti veoma  teško, ali to morate učiniti. Ako stalno osećate stres, uznemireni ste ili se ne možete koncentrisati, dolazi do disbalansa hormona, što može učiniti vašu kožu podložnu upalama . Vežbe pomažu kod regulisanja rada hormona, dok se bore protiv umora i održavanja budnosti.

Pokušajte, tokom pauza od učenja, odvojiti barem sat vremena, za bilo koju vrstu fizičke aktivnosti. Ukoliko vam je teško odlaziti negde na časove, zbog nedostatka vremena, svakako vežbe možete raditi i kod kuće. Pilates, joga ili bilo koje druge lagane vežbe, podstaći će bolju cirkulaciju.

REDOVNA I ZDRAVA ISHRANA

U ovom trenutku jasno je i uobičajeno da brza hrana može uzrokovati hormonske promene, što može dovesti do viška ulja i sebuma, što zauzvrat može uzrokovati izbijanje većeg broja bubuljica na vašoj koži. Pazite na ono šta jedete i da se redovno hranite. Primetićete koja hrana direktno utiče na pojavu bubuljica na licu. Svakako hrana koja sadrži puno šećera i masti, nije poželjna u ishrani.

Pokušajte smanjiti svoju potrošnju šećera i umesto toga se odlučite za prirodnu hranu, kao što je puno voća i povrća koja će podstaknuti visinu vitamina i belančevina i na taj način regulisati rad hormona koji bi mogli uzrokovati pojavu akni.

Takođe, pokušajte unositi hranu bogatu i cinkom,kalcijumom, fosforom, hromom, kalijumom, sumporom,  vitaminu A, C,  i B vitamin.

Fosfor se nalazi u ribi i jajima, kalcijuma ima u mlečnim proizvodima, kao i u voću i povrću. Grašak  i pasulj su bogati hromom. Unosite što više suvog voća, zelenog povrća, paradajza, paprika, limuna i drugih citrusa, kao i da pijete što više tečnosti.

DRŽITE RUKE DALJE OD VAŠEG LICA

Držite prste dalje od svog lica – na prstima se nalazi puno masnoća i bakterija koje će začepiti vaše pore. Nemojte cediti i čačkati bubuljice, jer to može dovesti do stvaranja još većeg problema na vašem licu.

Takođe vodite računa  da redovno perete jastučnice i vašu posteljinu (barem jednom nedeljno) ili spavajte sa čistim belim peškirom preko jastuka. Redovna zamena peškira za lice je takođe neophodna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here