U SREDU POČINJE GREEN FEST

Šesti međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ počinje u sredu, 18. novembra i trajaće tri dana, u Domu omladine Beograda. Revijalni i takmičarski filmovi, izložbe fotografija, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije, kreativne radionice, panel diskusije, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja, deo su ovogodišnjeg „Green Fest“-a.

U sredu pocinje GREEN FEST2

Ulaz na sadržaje programa Međunarodnog festivala zelene kulture „Green Fest“ je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli ulaznice. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog filmskog programa, i dalje mogu da naruče ulaznice putem zvaničnog sajta festivala –  www.greenfest.rs

U okviru filmskog programa će se naći 91 takmičarski kratki i amaterski film, kao i 7 revijalnih filmova, od kojih će 5 biti premijerno prikazani u Srbiji. 

U revijalnom delu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike.

„Green Fest“ će svečano biti otvoren u sredu 18. novembra u 20 časova, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“. Pored ovog, posetioci će biti u prilici i da pogledaju dva filma u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija – „Virunga“ i „Cowspiracy: Tajna održivosti“.

„Virunga“ je triler koji stavlja čuvare nacionalnog parka, kao i filmsku ekipu, u centar priče o borbi za očuvanje poslednjih planinskih gorila, između lovokradica, pobunjeničkih grupa i multinacionalnih kompanija koje hoće da eksploatišu naftu.

Cowspiracy je još jedno briljantno ostvarenje koje govori o temi koja se retko spominje, čak i među organizacijama koje se bave životnom sredinom – zagađenju koje izaziva stočarstvo i mesna industrija.

Pored toga biće prikazani i „Bicikl protiv automobila“ je priča o pojedincima i grupama koje žele da vrate bicikle i biciklističke staze na ulice gradova, „Zemljani“ koji nam donosi priču o ljudskoj filozofiji života i nedostatku poštovanja svih ostalih vrsta na Zemlji.

Osvajač značajnog broja nagrada, film koji se bavi temom globalnih izazova i globalne svesti o zaštiti životne sredine „Revolucija“ će zatvoriti ovogodišnji festival.

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz selekcije festivala iz 2012. godine – „Era Glupih“ – pogled iz devastirane budućnosti na današnje obrasce ponašanja koji vode u neizvesnost.

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field“, čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će ove godine ugostiti preko 2000 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta. Klimatske promene, zeleno preduzetništvo, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste.

U delu namenjenom studentima i široj javnosti,  posetioci će moći da čuju predavanje o „Venus projektu“ – novom društvenom modelu koji može da pretvori civilizaciju u održivo društvo, kao i dve panel diskusije o  klimatskim promenama.

Pored toga, biće održana i prezentacija „Akcioni plan adaptacije na klimatske promene grada Beograda“, u okviru koje će biti predstavljene najvažnije informacije iz ovog plana, koji je usvojen 23.10.2015.

U okviru treće celine, programa „Green Square“, svi posetioci će moći da uživaju u izložbama fotografija, instalaciji „Reciklaža igre“, fotografijama napravljenim uz pomoć aluminijumskih konzervi, predstaviće se i Arboretum Šumarskog fakulteta, Centar za promociju nauke kroz „Peti izveštaj“, Tehnička škola Loznica sa maketama „Eko kuća“. U sredu, 18.11 u 19 časova, biće održana i „Eko Šik“ revija haljina – dizajnerke Milice Marinković.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u društvenu kampanju „Čep za hendikep“ koju je pokrenulo Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Banata (OSI), u okviru koje sakupljamo sve vrste plastičnih čepova, koji se dalje šalju na reciklažu. Sav prihod će biti upotrebljen za nabavku novih ortopedskih pomagala za članove Udruženja, među kojima ima i paraolimpijaca, kao i reprezentativaca Srbije u stonom tenisu.

Ovogodišnji Međunarodni festival zelene kulture „Green Fest“ se održava uz pomoć Grada Beograda – Sekretarijata za privredu i Sekretarijata za kulturu, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva kulture, Delegacije Evropske Unije i EU Info centra, opštine Stari grad, kao i mnogobrojnih partnera i prijatelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here