Dan kada se srušio avion Konkord – Zagonetke čovečanstva

Verovalo se da je Konkord najsigurniji avion na svetu. Od 1969., kada je prvi put uzleteo iz Tuluza, nikada nije bilo nikakve nezgode niti udesa. A onda se 25. jula 2000. godine jedan Konkord srušio u blizini Pariza, označivši tako kraj mita o nepogrešivom avionu. Pravi uzroci nesreće ostali su nepoznati do danas. 

Avion Konkord

Supersonični avion Konkord spremao se da poleti 25. jula 2000. godine na svoj uobičajeni put od Pariza do Njujorka, koji je prelazio za otprilike tri i po sata. U avionu se nalazilo 109 putnika, od kojih su devedeset osmoro bili nemački državljani. Nekoliko minuta po poletanju sa aerodroma „Šarl de Gol“ na čuvenom supersoničnom avionu izbio je požar i stanovnici Pariza su ugledali kako se „vatrena ptica“ obrušava u plamenu i nekoliko trenutaka kasnije udara o zemlju.

Odmah su postavljene različite hipoteze o uzroku nesreće, ali je francusko Ministarstvo saobraćaja saopštilo da postoje izvesne nejasnoće u vezi sa okolnostima koje su uzrokovale nesreću, ali da nije u mogućnosti da ih iznosi u javnost, zbog čega je legendarni avion privremeno ostao bez licence za let.

Stručnjaci koji su ispitivali slučaj ukazali su da je moguće da je požar nastao kada su se motori zapalili zbog gubitka goriva. Ispitivnja su takođe pokazala da je u trenutku poletanja bilo određenih problema na uzletnoj pisti.

Ured za ispitivanje udesa (BEA) je, međutim, izjavio da je nemoguće utvrditi jasnu vezu između ovih činjenica i redosleda događaja.

Iznenađujuće okolnosti i protivrečnosti

Najčudnije su ipak u celom slučaju bile informacije otkrivene u crnim kutijama s Konkorda. Jedna od njih je pokazala da je prvi motor koji se zapalio bio popravljen po nalogu kapetana posade neposredno pre no što je avion uzleteo.

Još uvek se ne zna zašto kapetan nije mogao da izoluje i ugasi ovaj motor požarnom pregradom jer bi na taj način sprečio da se vatra proširi i zahvati motor na levom krilu aviona pošto se na osnovu razgovora između kapetana i kontrolnog tornja zna da se zapalio desni motor.

S obzirom na okolnosti i težinu slučaja, državni tužilac Elizabet Seno podigla je protiv avio-prevoznika tužbu za ubistvo iz nehata. Vođenje istrage je povereno GTA (Žandarmerija za avioprevoz). Više od 200 policajaca bavilo se prikupljanjem izjava očevidaca, kontrolora leta i mehaničara koji su popravljali motor. Nakon izlaganja tužioca Seno, svi pogledi su se okrenuli ka timu tehničara koji je za 20 minuta izvršio popravku motora broj dva  i nadležnom rukovodostvu aerodroma Šarl de Gol  koje je Konkordu dalo dozvolu za uzletanje.

Sud je doneo presudu kojom se avioprevoznik osuđuje da plati višemilionsku novčanu odštetu, ali tačan uzrok udesa nije bilo moguće utvrditi.

Istorija Konkord aviona

Godine 1979. ovaj avion francusko-britanske proizvodnje prvi put je obleteo oko sveta za nešto manje od 32 časa, a 1991. godine je najstariji od 14 aviona tipa Konkord, koliko ih je ukupno bilo konstruisano, razmontiran u delove i podvrgnut detaljnom pregledu za šta je bilo potrebo preko 40.000 radnih sati. 

U istoriji letova Konkorda nije zabeležena ni najmanja mrlja sve do te 2000. godine kada su se znanje i tehnologija još jednom pokazali kao nedovoljni, priredivši nam neočekivano iznenađenje. Bez obzira na sve, 2. novembra 2001. Konkord je obnovio komercijalne letove i ponovo poleteo na liniji između Evrope i SAD.

Konkord u brojkama

  • Kapacitet aviona: 100 putnika bez članova posade;
  • Brzina Konkorda: 2150 kilometara na čas;
  • Gorivo: U rezervoar može da stane 119.500 litara;
  • Težina: 92.080 kilograma bez goriva;
  • Brzinauzletanja: 321 kilometar po času;
  • Posada: šest stjuardesa, dva pilota i jedan tehničar leta;

Svi nose uniforme koje su dizajnirali prestižni svetski kreatori.

Brzina  letenja aviona

Godine 2000. japansko Ministarstvo trgovine započelo je razvoj revolucionarnog projekta konstrukcije motora sa dvostrukom turbinom koji će biti u stanju da dostigne brzinu od 3.000 km/h. Avioinženjeri su se suočili sa problemom visokih temperatura koje stvaraju turbine kada dostignu maksimum snage. 

Pri brzini od 3.000 km/h nastaje temperatura od 1.700 stepeni. Uz pomoć Micubišija i Kavasakija izvršene su probe na trupi aviona koji može da primi dvostruku turbinu i da izdrži paklene temperature. 

Avion je dizajniran za postizanje brzine trostruko veće od zvuka. Godine 2001. kompanija Boingje saopštila da radi na projektu razvoja superaviona. Ova severnoamerička firma iz Sijetla projektovala je model aviona koji će moći da preveze 700 putnika, što će biti pravi pravcati mali grad u vazduhu.

Novim dizajnom su predviđene i prostorije za odmor i kafeterije.  Za razliku od projekta japanske vlade, ova privatna inicijativa je nastala kao ideja da se snize troškovi letova i da se omasovi prevoz avionom, ali projekat je obustavljen zbog recesije nastale nakon napada na NJujork 11. septembra 2001. godine. 

Knjigu „Velike zagonetke čovečanstva“  možete potražiti u svim knjižarama Vulkan širom Srbije kao i na sajtu www.vulkani.rs.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here