Vikend Srbija: Devojački bunar i jedan sladak vikend

Vojvođansko izletište Devojački bunar poznato je po netaknutoj prirodi, slasnom voću, slatkom medu, devojkama i vinu, pa je tako sasvim logično da ćete ovde provesti sladak vikend.

Devojački bunar
Crkva brvnara na izletištu Devojački bunar. Foto: Suzana Janković

Na Sladak vikend na Devojačkom bunaru nas je poveo tim kreativaca iz organizacije Srbija za mlade. Degustirali smo penušava vina, do suza su nas nasmejali momci iz „Državnog posla“, pevali smo i igrali uz „Frajle“, uživali u prirodi i izležavanju na travi, i za kraj otišli na Bubble party i proveli jedan fantastičan vikend .

Devojački bunar – reč, dve o njemu                                                   

Devojački bunar je najpoznatije izletište prirodnog rezervata Deliblatske pesčare koja se nalazi nedaleko od Banatskog Karlovca, mesta u opštini Alibunar i predstavlja ponos i turističku atrakciju opštine. Ono što je prednost ovog izletišta je prelepa priroda koja je skrivena na samo sat vremena od Beograda. Devojački bunar je idealna vikend destinacija.

O tome kako je izletište dobilo ime postoji nekoliko legendi. Prema prvoj legendi ovo lepo mesto je dobilo ime po devojkama koje su se skupljale na bunaru, kako bi uzele vodu da nose umornim radnicima. Druga legenda kaže da je Devojački bunar dobio ime po nesrećnoj ljubavi i smrti mlade devojke Dostane. Naime, u kućama-zemunicama su živeli Srbi i Rumuni, čiji su domovi bila česta meta turskih hordi. Mlada devojka Dostana se zaljubila u jednog  turskog momka i pokušala bekstvo od kuće sa njim. Ogorčeni meštani i porodica, razočarani njenim postupkom ubili su je kraj bunara, pa se po njoj zove – Devojački bunar.

Postoji još jedna legenda, koja se vezuje za vodu bunara. Veruje se da svaka devojka koja se umije vodom iz bunara i u tom momentu zamisli lik voljene osobe, za istu će se i udati.

Vinarija Galot – put vina

Na  ovom putovanju smo prvo ispratili  put vina Deliblatskih vinograda… Prevalili smo put od plodnih vinograda pa sve do pića bogova.

Devojački bunar
Foto: Suzana Janković

Kako bi se pesak podvezao u Deliblatskoj peščari, takozvanoj „evropskoj Sahari“ – morala se pošumiti. Prvo pošumljavanje je bilo 1818. za vreme Marije Terezije. Već tada je  uočeno da je ovo tlo pogodno za vinograde i voćnjake. Danas se na tom tlu prostiru vinogradi vinarije „Galot“ koja nas je provela kroz svoju proizvodnju vina. Krenuli smo od vinograda koji se prostiru na padinama Deliblatske pesčare. Nakon toga  smo u Banatskom Karlovcu, gde se vinarija „Galot“ nalazi, posetili magične odaje u kojima najlepše sorte vina postaju simfonija ukusa i mirisa. Na samom kraju je usledio i onaj najlepši deo – degustacija vina.

Devojački bunar
Foto: Suzana Janković

U prelepom ambijentu vinarije smo degustirali dve vrste vina – „Lavirint Rosse“ i „Balerinu“. Na mene je poseban ukus ostavila upravo „Balerina“, belo polusuvo vino koje ima prijatan ukus. Zanimljiva je i priča kako je „Balerina“ nastala, naime ostale male količine dve vrste grožđa-Traminca i Tamjanike, pa su vlasnici vinarije rešili da ih pomešaju i vide šta će se desiti. I tako je nastala „Balerina“. Dakle,istina je da slučajno nastaju najlepše stvari.

Nedaleko od vinarije „Galot“ smo  u zanimljivom ambijentu restorana „Jelena“ imali organizovan ručak u vidu švedskog stola. Posle opojnog ukusa vina, usledilo je uživanje u pravoj Banatskoj hrani.

Uživanje u prirodi, humoru i muzici

Nakon penušavih vina i dobre klope, vratili smo se u Vekerle kako se drugačije naziva izletište Devojački  bunar.  Uživali smo u netaknutoj prirodi, posetili ergelu konja, i odmarali u hladovini bagrema.

Devojački bunar
Grupa „Frajle“. Foto: Suzana Janković

Pored sjajne zabave na otvorenom i druženju sa mladim ljudima koji su krenuli na ovo putovanje, slatko su nas nasmejali momci iz „Državnog posla“ koji su zbijali šale u svom stilu i oduševili sve prisutne. Nakon njih su na zadovoljstvo publike na binu kročile četiri dame koje su svojim šarmom i dobrom muzikom podigle raspoloženje na viši nivo. Zabavu na Devojačkom bunaru smo završili na žurci Bubble party i tako je došao kraj  jednom slatkom vikendu na Devojačkom bunaru koji će se dugo pamtiti. Ako ste propustili ovaj vikend imate vremena da doživite svoj jedinstveni doživljaj i sladak vikend po vašoj meri, naravno, na Devojačkom bunaru.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here